JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • Fysiikan Nobel Nokia Bell Labsin tutkijalle

  Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen Nokiaan kuuluneen Bell Labs -tutkimuskeskuksen tutkijoille on satanut paljon kunniaa vuosien varrella. Uusin saavutus on fysiikan tämän vuoden Nobel-palkinto, joka on myönnetty Bell Labsissa työskennelleelle Arthur Ashkinille.

 • Apple haastettiin oikeuteen loven piilottamisesta

  Välillä tuntuu, että ihmisillä on liikaa aikaa tai rahaa. Ainakin se tulee mieleen kahdesta amerikkalaisesta, jonka mukaan Apple yritti harhauttaa ostajia iPhone XS- ja Xs Max -mallien markkinointikuvilla.

 • IoT-laitteet automaattisesti kodin wifi-verkkoon

  Moni haluaisi tehdä kodistaan älykkään, mutta useampi meistä ei halua tai osaa rakentaa omaa IoT-verkkoaan. Onneksi laitteet voi yhdistää myös wifi-verkkoon. Cypress Semiconductor tarjoaa tähän uutta ohjelmistoa, jonka on kehittänyt sen elokuussa ostama Cirrent.

 • Tekoäly yleistyy keskihintaluokan puhelimissa

  Tekoälyä käytetään puhelimissa ennen kaikkea kuvantunnistukseen ja valokuvausasetusten optimointiin, mutta tähän asti kyse on ollut pitkälti lippulaivamallien edusta. Nyt tekoäly tulee yhä edullisempiin malleihin. Huawei uusi versio P Smart -mallista on oppinut uusia temppuja.

 • Pohjolan tehokkain supertietokone Kajaaniin

  Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja tietotekniikkayhtiö Atos ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden supertietokoneen toimittamisesta. Sopimuksen myötä Kajaaniin asennetaan kone, joka kykenee 11 petaflopsin suorituskykyyn.

 • Ääniaaltoja voidaan jäähdyttää piillä

  Viimeksi kuluneiden vuosikymmenien aikana kyky jäähdyttää atomien pilviä laservalolla on mullistanut atomifysiikan, mikä johtaen uusiin aineen tilojen löytämiseen ja parempiin atomikelloihin. Laserjäähdytys perustuu siihen tosiasiaan, että fotonit kantavat momenttia ja voivat siten käyttää voimiaan muissa kohteissa. Nyt Yalen yliopiston tutkijat ovat havainneet, että laservaloa voidaan käyttää jäähdyttämään äänisignaaleja piisirulla.

 • 50-grammainen mokkula paikantaa sentin tarkkuudella

  Satelliittipaikannuksen tarkkuudessa ollaan siirtymässä uuteen aikakauteen. Sveisiläinen u-blox kertoo kehittäneensä yhdessä MBC-yleisradioyhtiön kanssa paikannusmoduulin, joka tukee RTK-paikannusta ja sitä myötä jopa senttimetriluokan paikannustarkkuutta.

 • 3D-holografivideo vaatii hurjan laskentakyvyn

  Japanilaiset tietotekniikkatutkijat ovat onnistuneet kehittämään erikoiskäyttöön tarkoitetun tietokoneen, joka voi tuottaa laadukasta kolmiulotteista (3D) holografiaa videona. Chiban yliopiston professori Tomoyoshi Ito on tehostanut holografisten projektioiden nopeutta kehittämällä uutta laitteistotekniikkaa.

 • Myös Samsung lankesi loveen

  Merkittävistä matkapuhelinvalmistajista Samsung on ainoa, jonka mallien näytöissä ei ole näytettyä iPhone X:n myötä markkinoille tuotua ”lovea”. Netin aina luotettavien vuotojen mukaan Samsungin tulevassa M20-mallissa kyseinen suunnitteluelementti olisi.

 • iOS-päivitys rikkoo iPhonen mobiilidatan?

  Applen uusin päivitys iOS-käyttöjärjestelmään on versionumeroltaan 12.1.1. Se korjaa monia alustan heikkouksia, mutta samalla tuo mukanaan uusia. Forbes-lehden mukaan päivitys rikkoo useilta käyttäjiltä mobiilidatan.

 • Suomalaiset kehittivät maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn tukiaseman

  Nokia, Elisa ja teholähdevalmistaja Efore ovat kehittäneet yhdessä maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn kännykkäverkkojen tukiaseman. Sen hiilidioksidipäästöt jäävät jopa 80 prosenttia perinteistä tukiasemaa pienemmiksi.

 • Suomi 100 -satelliitti lähetti jo ensimmäisen signaalin maahan

  Eilisiltana avaruuteen laukaistuun juhlavuoden satelliittiin saatiin ensimmäinen yhteys tänä aamuna. - Meillä on nyt toimintakykyinen satelliitti avaruudessa, ja voimme odottelun sijaan keskittyä työn tekemiseen, iloitsee hanketta Aalto-yliopistossa vetävä professori Esa Kallio.

 • Suomi 100 pääsi matkaan – vuoden myöhässä

  Satavuotiasta Suomea juhlistavan, yli vuoden lähtövalmiina odottaneen Suomi 100 -satelliitin odotus on viimein ohi. Avaruusyhtiö SpaceX:n kantoraketti Falcon 9 laukaistiin onnistuneesti Kaliforniasta eilen 3. joulukuuta klo 20.32 Suomen aikaa kyydissään Suomi 100 ja 63 muuta piensatelliittia.

 • Valtavalo hakee lisärahoitusta - tavoitteena nopea kasvu

  Hiljattain Kajaanin LED-valoputkitehtaansa valmistuskapasiteetin nelinkertaistanut Valtavalo Oy ilmoittaa käynnistäneensä julkisen osakeannin yhteistyössä Invesdor Oy:n kanssa. Yhtiö tavoittelee uusien omistajien haulla lisärahoitusta nopeaa kansainvälistä kasvua varten. Toimitusjohtaja Markku Laatikainen sanoo, että tavoitteena on saada reilun puolen miljoonan euron lisäpotti.

 • Oululainen älysormus voi iskeä kultasuoneen

  Oululainen Oura tunnetaan unen laatua seuraavasta älysormuksestaan. Eilen illalla yhtiö kertoi uudesta rahoituskierroksestaan, jonka jälkeen rahoitusta on kerätty yli 20 miljoonaa dollaria. Lisäksi mukaan on lähtenyt nimekkäitä sijoittajia, kuten Dellin perustaja Michael Dell. Ouran suunnitelmissa on iskeä tiukasti terveyden seurannan mullistukseen, joka on käynnistymässä kaikkialla.

 • Kännykkäkasvu perustuu nyt kiinalaismerkkeihin

  Gartnerin mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä myytiin 389,1 miljoonaa älypuhelinta. Määrä on 1,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Ilman kiinalaisbrändejä kasvu olisi ollut rajusti miinusmerkkinen. Samsung on edelleen suurin valmistaja, mutta viimeinen vuosi on ollut sille hankala. Myyntimäärä heinä-syyskuussa laski yli 12 miljoonalla laitteella ja markkinaosuus kutistui 22,3 prosentista 18,9 prosenttiin.

 • Verkkokortti tekee UPS-laitteesta turvallisemman

  Eaton on julkaissut ensimmäisen UL-tietoturvaserfioidun verkkokorttinsa. Eaton Gigabit Network Card parantaa virranhallintajärjestelmän luotettavuutta, sillä se osaa varoittaa ylläpitäjiä mahdollisista ongelmista ja osaa ajaa palvelimet ja levyjärjestelmät hallitusti alas.

 • OnePlus ollut listojen kärjessä jo kaksi vuotta

  OnePlus kertoo saavuttaneensa tänään uuden merkkipaalun, kun se oli marraskuussa Elisan myydyin puhelin. Näin merkki on ollut Elisan myydyin älypuhelin jo kahden vuoden ajan.

 • Yhä ylös yrittää – Suomi-100 laukaistaan tänään?

  Aalto-yliopistossa rakennetun Suomi 100:n huono onni jatkuu. Avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää eiliselle suunniteltua Falcon 9:n laukaisua kantoraketille tehtävien ylimääräisten tarkistusten takia. Laukaisua yritetään uudestaan aikaisintaan tänään illalla.

 • Virtuaalilasit yleistyvät edelleen hitaasti

  Erilaiset VR- ja AR-sovellukset näyttävät hienolta ja niille löytyy yhä enemmän käyttöä myös ammattisovelluksissa, mutta lasien markkinat ovat edelleen aika ohuet. Tänä vuonna virtuaalilaseja myydään 28,4 miljoonaa kappaletta. Ensi vuonna määrä kasvaa 34,8 miljoonaan, ennustaa Gertner.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template