JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

DEVICES

Komponentit
 • Bluetooth-tagi repii energiansa ilmasta

  Newyorkilainen Wiliot on tiettävästi ensimmäisenä maailmassa esitellyt Arm-prosessorilla varustetun tarrakokoisen Bluetooth-tagin, joka ei tarvitse ollenkaan paristoa virranlähteekseen. Tagi saa tarvitsemansa virran ympäröivästä RF-säteilystä.

 • Oppo tuo 10-kertaisen suurennoksen älypuhelimen kameraan

  10-kertainen optinen suurennos. Sellaista ei ole aiemmin älypuhelimissa ollut, mutta nyt kiinalainen Oppo on esitellyt tekniikan, jolla moinen on mahdollista. Puhelin on tarkoitus esitellä ensi kuussa Barcelonan Mobile World Congressissa, raportoi hollantilainen LetsGoDigital.

 • Applen vaikeudet ovat todellisia

  Apple on ollut viime aikoina uutisissa poikkeuksellisen negatiivisissämerkeissä. Yhtiö on joutunut laksemaan iPhone-puhelimien hintoja ja tuotantomääriä odotettua heikomman myynnin takia. Nyt huonot uutiset ovat saaneet vahvistuksen yhtiön piirivalmistajan varoitettua tuloksestaan.

 • Orgaanisen elektroniikan suorituskyky kaksinkertaiseksi

  Orgaanisten eli hiilipohjaisten puolijohteiden ongelmana on ollut seostusprosessin heikkous. Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat löytäneet yksinkertaisen uuden konstin, joka voisi kaksinkertaistaa orgaanisen elektroniikan tehokkuuden.

 • Maailman pienin anturi herättää 3D-kasvontunnistukseen

  3D-kasvontunnistus älypuhelimessa on varsin monimutkainen prosessi. Ensin laitteen pitää aistia, että kasvot tulevat kameramoduulin ulottuviin. Sen jälkeen kasvot pitää valaista, kuvata ja verrata kuvan pisteitä tietokantaan. Nyt ams on esitellyt markkinoiden pienimmän anturin prosessin ensimmäiseen vaiheeseen.

 • Teollisuus-PC Raspberry Pi -kortilla?

  Raspberry Pi on suosittu kortti opiskelijoiden ja rakentelijoiden käsissä, mutta taipuuko alusta myös teollisuuden ohjauksiin? Ainakin saksalainen Kunbus uskoo niin. Yhtiö on esitellyt jo toisen polven RevPi-tietokoneen, johon löytyy myös DIN-kiskoon asennettavia versioita.

 • Tuhdisti ominaisuuksia pieneen 8-bittiseen

  Säännöllisin väliajoin analyytikot julistavat 8-bittisen mikro-ohjaimen kuolleeksi, mutta valmistajat ovat eri mieltä. Lisäämällä toimintoja ja ominaisuuksia myös edullisiin 8-bittisiin niiden käyttömahdollisuudet laajentuvat.

 • iPhone 6 oli huoltolistojen kärjessä

  Matkapuhelinten huoltopalvelua tarjoava iHelp Finland on listannut ne puhelinmallit, joita huollettiin ja korjattiin viime vuonna eniten. Listan kärkeen nousivat iPhone 6- ja iPhone 6S-puhelimet.

 • Langaton biohajoava virtausanturi verelle

  Stanfordin tutkijat ovat kehittäneet langattoman, akuttoman ja biohajoavan virtausanturin verelle. Erittäin herkkiä kosketusantureita muunnellen tutkijat ja lääketieteen osaajat kehittivät menetelmän kehon verenkierron seurantaan. Langattoman anturin ansiosta lääkäreiden on helpompi seurata esimerkiksi verisuonikirurgian onnistumista.

 • Kiintolevyille ahdetaan yhä enemmän dataa

  Läppäreissä ehkä suositaan jo flash-pohjaisia massamuisteja, mutta yritystallennuksessa ja palvelinkeskuksissa perinteinen mekaaninen kiintolevy jyllää edelleen. Levyjen kapasiteettia ollaan lisäksi edelleen kasvattamassa uusilla tekniikoilla.

 • Halpa kosketusnäyttö Raspberry Pi -kortille

  Raspberry Pi -korteille on tarjolla erilaisia lisäosi joka lähtöön. Kiinalaisessa verkkokaupassa myydään kortille koteloa, joka lisää 3,5-tuumaisen kosketusnäytön edullisesti. Tällä hetkellä pakettia myydään 16 dollarilla.

 • Metamateriaali virittää valon aallonpituuden

  Metamateriaalit voivat manipuloida sähkömagneettisia aaltoja, kuten näkyvää valoa. Nyt kansainvälinen tutkimusryhmä on luonut uuden metamateriaalien luokan, jota voidaan "virittää" valon värin muuttamiseksi. Tämä tekniikka saattaisi jonain päivänä mahdollistaa sirun sisäisen optisen tiedonsiirron. Sen avulla voidaan myös tehostaa kuituoptisia tietoliikenneverkkoja.

 • Kehitysalusta kahden radion IoT-laitteille

  Usein IoT-laitteissa on tarve siirtää dataa samanaikaisesti kahdella eri taajuudella ja protokollalla. STMicroelectronics on nyt esitellyt kehitysalustan, jolla saadaan nopeasti markkinoille esimerkiksi vähävirtaista Bluetoothia ja Sigfox-tekniikkaa tuleva laite.

 • Prosessori tunnistaa liikennemerkit

  Puolijohdeyritykset kehittävät kilvan ratkaisuja uusiin ADAS-järjestelmiin. Toshiba Electronic Devices & Storage Corporation on esitellyt lisensoitavan IP-lohkon, jolla voidaan lisätä Visconti-sarjan prosessorien kuvantunnistusominaisuuksia.

 • Qualcomm maksoi Applelle miljardin piirisopimuksesta

  Entiset parhaat kaverukset Apple ja Qualcomm keskustelevat nyt juristien välityksellä ja kiistan aikana on paljastanut myös entisiä liikesalaisuuksia. Qualcommin pääjohtaja Steve Mollenkopfin mukaan yhtiö maksoi vuonna 2011 miljardi dollaria saadakseen Snapdragon-kantataajuuspiirit Applen iPhone-puhelimiin.

 • Spintroniikan transistori lähempänä todellisuutta

  Vuonna 2017 Utahin yliopiston fyysikko Valy Vardeny kutsui perovskiittia ihmemateriaaliksi, joka mahdollistaa uuden sukupolven elektroniikan eli spintroniikalle ja hän seisoo yhä tämän väitteensä takana. Uusimmassa tiedejulkaisussa Vardeny ja kollegansa esittelevät kahta perovskiittiä käyttävää piirirakennetta, jotka tuovat spintroniikan transistorin yhden askeleen lähemmäksi todellisuutta.

 • Virtuaalinen käyttöliittymä laserilla mihin tahansa pinnalle

  Bosch Sensortec esitteli viime viikolla Las Vegasin CES-messuilla tekniikan, joka saattaa mullistaa monenlaisten kodin laitteiden ohjaamisen. Yhtiön demoama moduuli heijastaa laserilla virtuaalisen, interaktiivisen käyttöliittymäpinnan mille tahansa tasolle tai pinnalle.

 • Uutta tietoa suprajohteista

  Jo 1980-luvulla löydetyt korkean lämpötilan suprajohtimet eli kupraatit kumosivat teorian, että suprajohtavat materiaalit kuljettavat sähkövirtaa vain lähes absoluuttisissa lämpötiloissa. Vuosikymmenten ajan tutkijoita on kuitenkin hämmentänyt joidenkin kupraattien kyky suprajohtaa sähköä yli 100 Kelvinin lämpötiloissa. Nyt Yhdysvaltain energiaministeriön Lawrence Berkeleyn kansallisen laboratorion tutkijat (Berkeley Lab) ovat tuoneet esiin yhden kupraattien epätavallisista ominaisuuksista: ja vastaus tuli odottamattomasta lähteestä eli elektronin spineistä.

 • PPG- ja EKG-mittaus samalla moduulilla

  Sykettä voidaan mitata sekä sydämen lyönnin sähköpiikistä (EKG) tai optisesti PPG:llä (photoplesmythography), joka mittaa muutosta veren volyymissä sen laajentaessa laskimoita ja hiussuonia ihonalaisissa kudoksissa. Las Vegasin CES-messuilla Maxim Integrated esitteli moduulin, joka mittaa sykettä molemmilla tavoilla samanaikaisesti.

 • Laboratoriotason värianalyysi tulee kännykkään

  Spektriantureita on kehitetty pitkään ja myös älypuhelimeen sopivaa versiota useamman vuoden ajan. Nyt itävaltalainen ams on esitellyt AS7341-anturin. Sen avulla voidaan tuoda laboratoriotason väri- ja valoanalyysi myös kannettavaan laitteeseen kuten älypuhelimeen.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2