JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa noudatettavan sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n muutosehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella. Tällä hetkellä voimassa on standardin 3. painos, joka julkaistiin laajan valmistelun jälkeen maaliskuussa 2015. Koska edellisestä laajemmasta päivittämisestä on vain kolme vuotta, koko standardin kauttaaltaan uudistamisen sijaan standardi päivitetään nelisivuisella muutoslehdellä.

Standardin muutosehdotuksessa on päätavoitteena muuttaa standardin sisältöä vastaamaan paremmin vuoden 2017 alussa voimaan tullutta sähköturvallisuuslakia (1135/2016) ja valtioneuvoston asetusta sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016). Tämän takia standardin nimikkeitä on muutettu vastaamaan lain ja asetuksen mukaisia nimikkeitä ja tarkistettu kansallisia vaatimuksia.

Ehdotuksessa muun muassa yhdistetään työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan sekä englanninkielisestä esikuvastandardista periytyneen mutta suomalaisiin menettelytapoihin huonosti istuvan työsuorituksesta vastaavan henkilön nimikkeet.

Ehdotuksessa myös korjataan ristiriita, joka koski jännitetyön tekemistä: vuoden 2016 sähköturvallisuuslain mukaan sähköajoneuvojen voimajärjestelmän sähkötöissä ei sovelleta lain 73 § työkokemus- ja koulutusvaatimuksia, joten näitä ei voida edellyttää myöskään ajoakun jännitetöissä. Standardin mukainen jännitetyökoulutus kyseiseen työhön vaaditaan jatkossakin.

Standardiehdotuksen voi lukea ja antaa siitä palautetta SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 16.3.2018 mennessä. Palaute otetaan huomioon ennen standardin lopullista vahvistamista. Uudistettu standardi, eli SFS 6002/A1 Sähkötyöturvallisuus muutos 1, tulee voimaan huhti-toukokuussa 2018.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template