JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Edelleen me kannamme mukanamme useampaa laitetta sen mukaan, mitä meidän tarvitsee tehdä. Entäpä jos pärjäisimme yhdellä ainoalla laitteella? Intelin Compute Cad -kortti voi olla sellainen.

Artikkelin kirjoittaja Mario Klug toimii Rutronikilla sulautettujen korttien ja järjestelmien vanhempana markkinointipäällikkönä.

Uudet suunnittelut IT-markkinoilla ovat vallankumouksellisia, jos ne mahdollistavat uudet laitekonseptit ja sovellukset, jotka aiemmin olivat mahdottomia tai mahdollisia vain rajoitetusti. Jatkuva piirisuunnittelujen miniatyrisointi ja sitä seuraava suorituskyvyn lisääntyminen yhä pienemässä tilassa on aiemmin liitetty tiukasti uusiin laitekonsepteihin, jotka ovat vaikuttaneet suuresti tietokonejärjestelmien käytettävyyteen. Otetaanpa esimerkiksi tablettitietokone tai älypuhelin: nämä laitetyypin muuttivat ensin kulutuselektroniikan markkinan ennen kuin etenivät seuraavassa vaiheessa teollisuusmarkkinoille, jossa ne myös avasivat uusia tapoja soveltaa tietokonetekniikkaa. Kaikki nämä konseptit johtivat myös aivan uusiin laitetyyppeihin, jotka mahdollistivat innovatiivisia, uusia sovellusnäkymiä.

 

Kuva 1. Compute Card voisi poistaa tarpeen kantaa mukanaan useita eri laitteita.

Jos katsotaan mobiliteetin tähänastisia ratkaisuja tietokoneissa, löydämme useita samaan aikaan käytöttä olevia konsepteja, jotka kuitenkin parhaimmillaankin vain täydentävät toisiaan. Kun matkustaa lomallaa, ottaa mielellään mukaan tabletin, jota älypuhelin täydentää. Työympäristössä kannettava, hybridilaite tai kevytläppäri ovat osa standardia laitevalikoimaa. Liikematkan tarkempi tarkastelu osoittaa nopeasti, että on erilaisia käyttötilanteita, joissa tietokoneita tarvitaan ja siksi on tarvetta erilaisille laitteille.

Lentomatkailtaessa ihmiset istuvat loungessa työstäen esityksiään läppärillä samalla, kun kirjoittavat viestejä älypuhelimillaan. Sisällä lentokoneessa ihmiset eivät yleensä ole verkossa, vaan jatkavat presentaatioiden työstämistä valmistautuessaan palavereihin. Saavuttuaan määränpäähän heidän pitää liittää läppärinsä projektoriin tai monitoriin esitystään varten. Hotellissa meillä on käytössä wlan-yhteys, jonka avulla voidaan tabletilla, läppärillä ja älypuhelimella hoitaa niin työhön kuin yksityiselämään liittyviä tehtäviä.

 

Kuva 2. Sovittimet tuovat Compute Cardiin laajan valikoiman liitäntöjä.

Voidaan siksi olettaa kohtuullisen varmasti, että useimmilla on aina matkustaessaan mukana 2-3 laitetta, ja nämä laitteet ovat enimmän osan aikaa joko pois päältä tai virransäästötilassa, kun otetaan huomioon kuinka vähän niitä päästään matkalla käyttämään.

Universaali ratkaisu työ- ja henkilökohtaiseen käyttöön

Eikö olisi paljon käytännöllisempää, jos yksi ainoa tietokone korvaisi kaikki nämä laitteet? Laite, joka pystyisi tekemään kaiken saman mihin nämä muutkin pystyvät? Laite joka on yhtä pieni ja kätevä kuin luottokortti, joten se säästäisi tilaa ja kannettavaa painoa, mutta jota voisi käyttää monipuolisesti?

Tällainen laite on Intelin Compute Card -kortti. Se on täysin toimiva tietokone 95 x 55 x 5 millin mitoissa eli suurin piirtein luottokortin kokoinen. Sen tehonkulutus on alle 10 wattia ja standardiliitännän ansiosta se tuo aivan uuden ulottuvuuden mobiilitietokoneeseen. On selvää, ettei tämä konsepti yleisty ilman laajasti käytössä olevaa ekosysteemiä. Juuri tämän takia meidän pitää katsella konseptin mahdollisuuksia laajemmin.

Kuten alussa mainittiin, aikaisemmin vallankumouksellisiksi nähdyt suunnittelut olivat laitteita, jotka toimivat välittömästi ilman mainittavaa ekosysteemiä, ja tämä auttoi niitä kasvattamaan suosiotaan nopeasti. Näin ei voi käydä Intelin kortin kanssa, sillä se tarvitsee telakointitukea. Jos oletetaan, että kortin lanseeraamisen aikoihin ekosysteemikumppanit voivat saada sopivia laitteita tarjolle, voi tapahtua seuraavasti.

Kortti kaaoksen sijaan

Älypuhelimen lisäksi sinun tarvitsee kantaa mukanasi vain Intelin Compute Cardia. Saat valmistelut päivää varten tehtyä ennen lähtöä telakointiaseman kautta toimistossa. Ihannetapauksessa vain sujautat kortin aukkoon monitorissa. Päivän päätteeksi poistat kortin aukosta, laitat sen laukkuusi, ja lähdet matkalle seuraavana aamuna. Lentokentän loungessa asetat kortin pieneen monitorin lukuaukkoon joko istuimessa tai ravintolassa ja jatkat työskentelyä lennolle lähtöä. Lentokoneessa viihdejärjestelmässä voisi olla aukko kortille, joten voisit jatkaa työntekoa lennon aikana. Saavuttuasi määränpäähän asetat vain kortin näytön aukkoon ja pidät esityksesi. Hotellihuoneen televisiossa on myös yhteensopiva aukko, joten voit jatkaa työntekoa suurella näytöllä.

Mikä on isoin ero nyt nopeasti yleistyviin älypuhelimille suunnitteluihin telakointiasemiin? Yksinkertaisesti sanottuna joustavuus käytetyn käyttöjärjestelmän ja sovellusten suhteen. Microsoft Continuumin myötä ohjelmiston valintaa rajoittaa prosessorialusta ja pieni Windows 10 -älypuhelinten valikoima, kun taas Samsung Galaxy S8:n telakointikonsepti on sidottu Androidiin.

Toistaiseksi älypuhelimien suorituskyky ei todennäköisesti ei riitä emulointiin tai virtuaalikoneisiin, joten useimmissa tapauksissa nämä konseptit eivät tuo vaadittavaa lisäarvoa. Ainoa etu on se, että tarvitsee kantaa mukanaan vain yhtä laitetta. Ainkaan tähän asti tätä ei ole riittävän tyydyttävästi saavutettu.

Täydellinen suorituskyky, erityinen skaalautuminen

Compute Cardin kohdalla tilanne on toinen: skaalautuminen Celeron N3450 -prosessorista aina vPro-grafiikkaa tukevaan Core i5-7Y57 -prosessoriin mahdollistaa suorituskyvyn, joka riittää useimpiin päivittäisiin sovelluksiin. Telakointiliittimen tuomat liitännät mahdollistavat liittämisen sekä USB 3.0 -isäntiin, Ethernetiin ja jopa kahteen näyttöön, joista toista voidaan ajaa UHD-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella. Kun Intelin Bluetooth 4.2 ja WiFi on jo integroitu kortille, voidaan telakointiaseman liitännät käyttää niille varattuihin tarkoituksiin.

Kuva 3. Compute Card -pohjainen suunnittelu.

Kortin käyttö ei ole rajattu yllä kuvatussa skenaariossa rajatuille sovelluksille. Tämän konseptin jatkossa – minkä Intel on jo vahvistanut seuraavan polven prosessoreissa – kortti on käytettävissä myös muihin sovelluksiin, jotka vaativat skaalautuvuutta, joustavuutta käyttöjärjestelmän valinnassa ja käytettävissä ohjelmissa, sekä mahdollisuudessa päivittää helposti uudempaan prosessoriteknologiaan.

Yksi esimerkki löytyy digitaalisista näyttötauluista, joista useimmat toteutetaan tällä hetkellä liitetyillä ulkoisilla PC-järjestelmillä, monitorien OPS-moduuleilla tai järjestelmään integroiduilla korteilla. okaisella näistä konsepteista on etunsa ja puutteensa. Puutteisiin kuuluvat monimutkainen ja häiriöille altis ulkoisten järjestelmien johdotus sekä sisäisen kortin uuteen teknologiaan päivittämisen kalleus. Tämän takia OPS-konseptin odotettiin pitkään voittavan kisan. Se on kuitenkin osoittautunut liian kalliiksi ja monimutkaiseksi toteuttaa. Vaikka uudet lähestymistavat kuten Mini-OPS ovat parantaneet ratkaisua periaatteessa, ne eivät paranna varsin heikkoa saatavuutta markkinoilla.

Jo oletetaan, että Intel Compute Cardia on markkinoille tulon aikaan riittävästi saatavilla, tilanne sovelluksissa joissa fyysinen kestävyys ei ole tärkein kriteeri – jolloin ulkoinen PC ilman tuuletinta tai Mini-OPS-moduuli olisivat paras ratkaisu – pitäisi olla palon positiivisempi.

Compute Card IoT-alueella

Jos heitämme verkot hieman pidemmälle niin, että ne peittävät kaikki kodin laitteet, interaktiiviset verkkoon liitetyt televisiot sekä interaktiiviset jääkaapit, ne olisivat ihanteellisia ehdokkaita käyttämään Compute Cardia.

Nämäkin laitteet voisi päivittää uusimpaan prosessoritekniikkaan muutaman vuoden välein. Samoin työpaikan Compute Crd voitisiin liittää kodin televisioon, jonka ansiosta töiden tekoa voisi jatkaa kotona suurella ruudulla.

Luonnollisesti voit jo nyt liittää tablettisi televisioon HDMI-liitännän kautta ja käyttää sitä monitorina, mutta olet silti vangittu samaan alustaan.

Jos kehitys jatkuu nopeana rullattavien tai käännettävien OLED-näyttöjen alueella, ja jos nämä laitteet ehtivät markkinoille kypsinä, ei olisi mitään estettä käyttää Intel Compute Cardia mobiilisti yhdessä näiden näyttöratkaisujen kanssa.

Lopulta mahdollisimman monipuolisen ekosysteemin syntyminen määrittelee Intelin vallankumouksellisen kortin menestymisen. Rutronikin roolina on auttaa laite- ja järjestelmävalmistajia kehitystyössä, oli kyse sitten uuden digitaalisen näyttöjärjestelmän toteutuksesta tai uusimman jääkaapin kehittämisestä. Sovellusinsinöörimme auttavat mielellään neuvomalla, mitä mahdollisuuksia Intel Compute Cardin voi sinun sovelluksessi tuoda.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template