JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokia kertoi tänään, että sen 5G-essentiaalipatenteista peritään maksimissaan kolme euron maksu laitetta kohti. Nokia aikoo lisensoida tekniikkansa FRAND-periaatteella eli reilusti, kohtuullisesti ja tasapuolisesti.

Nokian päätös parantaa kuluttajien asemaa, koska lisenssimaksut eivät nosta valtavasti laitteiden hintaa. Samalla 5G-tekniikan kehitys on vuosi kestänyt projekti, josta kuuluukin saada arvoisensa korvaus.

Nokian tielle ei ole lähtenyt esimerkiksi Qualcomm, joka vaatii omien 5G-essentiaalipatenttien käyttämisestä 2,75 prosenttia laitteen myyntihinnasta. Summa on aina Nokian vaatimaa suurempi, kalliissa laitteissa selvästikin suurempi. Mikäli laite suoriutuu myös 4G- ja 3G-verkoissa, lisenssimaksu on 3,25 prosenttia laitteen myyntihinnasta.

Nokia ilmoitus koskee vain 5G-essentiaalipatentteja. Tämän lisäksi laitevalmistaja voi käyttää muita Nokia patentoimia tekniikoita, joten summa kasvaa suuremmaksi. Toimivasta 5G-puhelimesta meneekin useita kymppejä pelkästään käytetyn tekniikan lisenssimaksuihin.

Ensimmäisten 5G-puhelimien Nokia arvioi tulevan markkinoille ensi vuonna.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2