JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokia kertoi tänään, että sen 5G-essentiaalipatenteista peritään maksimissaan kolme euron maksu laitetta kohti. Nokia aikoo lisensoida tekniikkansa FRAND-periaatteella eli reilusti, kohtuullisesti ja tasapuolisesti.

Nokian päätös parantaa kuluttajien asemaa, koska lisenssimaksut eivät nosta valtavasti laitteiden hintaa. Samalla 5G-tekniikan kehitys on vuosi kestänyt projekti, josta kuuluukin saada arvoisensa korvaus.

Nokian tielle ei ole lähtenyt esimerkiksi Qualcomm, joka vaatii omien 5G-essentiaalipatenttien käyttämisestä 2,75 prosenttia laitteen myyntihinnasta. Summa on aina Nokian vaatimaa suurempi, kalliissa laitteissa selvästikin suurempi. Mikäli laite suoriutuu myös 4G- ja 3G-verkoissa, lisenssimaksu on 3,25 prosenttia laitteen myyntihinnasta.

Nokia ilmoitus koskee vain 5G-essentiaalipatentteja. Tämän lisäksi laitevalmistaja voi käyttää muita Nokia patentoimia tekniikoita, joten summa kasvaa suuremmaksi. Toimivasta 5G-puhelimesta meneekin useita kymppejä pelkästään käytetyn tekniikan lisenssimaksuihin.

Ensimmäisten 5G-puhelimien Nokia arvioi tulevan markkinoille ensi vuonna.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template