JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Etäohjattava troijalainen eli RAT (Remote Access Trojan) nousi lokakuussa ensi kertaa tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin globaalille haittaohjelmien Top 10 -listalle. FlawedAmmyy-nimisen haittaohjelman avulla hyökkääjä saa halutessaan täyteen hallintaansa kohdelaitteen ja sen sisältämät tiedostot. Hän voi hallita laitteen kameraa ja mikrofonia, ottaa ruutukaappauksia, napata tunnistetietoja, varastaa tiedostoja ja tarkkailla uhrin toimintaa.

FlawedAmmyy on lokakuun globaalilla listalla sijalla 10. Suomen kymmenen yleisimmän haittaohjelman listalla se ei ole.

Check Pointin tietoturvatutkijoiden ryhmää vetävä Maya Horowitz (kuvassa) kertoo, että FlawedAmmyyn yleistyminen on jatkunut jo useita kuukausia. Lokakuun kampanja oli kuitenkin laajin tähän asti.

- Tämä osoittaa, että salasanojen, salassapidettävien tiedostojen sekä pankkiyhteyksiä ja maksamista koskevien tietojen tapainen data ei ole menettänyt houkuttelevuuttaan kyberrikollisten silmissä. Näin siitä huolimatta, että kryptolouhijat jatkavat käytetyimpinä haittaohjelmina, Horowitz tulkitsee.

Kryptolouhijat pitävät edelleen haittaohjelmatilaston kärkisijoja niin Suomessa kuin globaalistikin. Lokakuun levinnein haittaohjelma oli Coinhive, joka löytyi 18 prosentista Check Pointin globaaliin verkostoon kuuluvista yritysverkoista. Cryptolootin esiintyvyys oli 8 prosenttia. Suomessa Coinhive oli suhteellisesti vielä hieman yleisempi 23 prosentin esiintyvyydellä, ja Cryptoloot löytyi 11 prosentista suomalaisia yritysverkkoja.

Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check Pointin ThreatCloudin tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template