JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • Apple haluaa kehittää oman 5G-modeemin

  Applen kiistely Qualcommin kanssa on johtanut siihen, että tulevat 5G-iPhonet pohjaavat Intelin modeemeihin. Ne taas ovat selvästi Qualcommin modeemeja heikompia. Amerikkalaistietojen mukaan Apple ratkaisee ongelman kehittämällä 5G-modeeminsa itse.

 • Tutkijat kehittivät topologisen transistorin

  Australialaisen Monash-yliopiston ja sikäläisen FLEET-tutkimusorganisaation tutkijat ovat askeleen lähempänä ratkaisun löytymiseksi nykyaikaisen tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn hukkaan menevän energian minimoimiseksi. Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneesti vaihtaneet topologisen eristeen on- ja off -tiloja sähkökentän avulla.

 • Maailman nopein muistikortti

  Teollisuuden tallennusratkaisuja kehittävä Apacer on esitellyt muistikortin, jot se kehuu maailman nopeimmaksi. PCIe-väyläinen ja uutta NVMe 1.3 -protokollaa tukeva CFexpress-kortti siirtää dataa peräti kahden gigatavun sekuntinopeudella.

 • Oululaiselle Minimalle huipputärkeä päänavaus

  Minima Processor on oululainen vuonna 2016 perustettu yritys, joka kehittää uudenlaista teknologiaa prosessorien tehonkulutuksen pienentämiseen. Nyt yhtiö kertoo ensimmäisestä kaupallisesta yhteistyöstä. Miniman tekniikalla tullaan vähentämään NXP Semiconductorsin lisensoitavien audioprosessorien virrankulutusta.

 • Intel vastaa Armille uudella arkkitehtuurilla

  Intelin vankkaa asemaa ei tällä hetkellä kiistä kukaan, mutta yhtiö ei myöskään aio luovuttaa sitä Armille ilman taistelua. Nyt Intel on esitellyt uuden Foveros-arkkitehtuurin, joka pyrkii vastaamaan Arm-prosessorien haasteeseen.

 • LG patentoi 3D-kännykkäkameran

  3D-kamera ei ole mikään uusi innovaatio. LG esitteli jo vuonna 2011 Optimus 3D -mallin, jolla voitiin ottaa kolmiulotteisia kuvia ja videota ja myös toistaa niitä. Nyt kuva-anturien tekniikka on kuitenkin aivan toisella tasolla. Ehkäpä 3D-kuvaus on nyt valmis lyömään läpi markkinoilla.

 • Ilmaisella softalla kaksi USB-porttia

  Saksalainen Segger on esitellyt edullisen kehityskortin, jolta löytyy kaksi isäntämoodissa toimivaa USB-liitäntää. emPower-alustan avulla on helppo kehittää laitteita, joihin voidaan liittää joustavasti erilaisia USB-lisälaitteita.

 • Palvelimiin dataa 64 gigabittiä sekunnissa, ensimmäistä kertaa

  Palvelimissa tarvitaan yhä nopeampia verkkokortteja, jotta dataa saataisiin tallennettua riittävän nopeasti. Broadcom on nyt esitellyt ensimmäiset Fibre Channel -kortit, jotka tukevat 7. polven liitäntästandardia. Datanopeus kasvaa kaksinkertaiseksi eli 64 gigabittiin sekunnissa.

 • SIM-kortti katoaa seuraavaksi teollisuudesta

  Sulautetusta SIM-kortista on puhuttu pitkään ja onpa markkinoille jo tuotukin ensimmäisiä älypuhelimia, joissa SIM-kortti on toteutettu integroidulla piirillä. Nyt Infineon vie saman idean teollisuuteen esittelemällä maailman ensimmäisen teollisuuskäyttöön kvalifioidun eSIM-piirin.

 • Ruudun alla sormenjäljen tunnistaa reilut 30 tuhatta pikseliä

  Biometrinen tunnistus kasvaa elektroniikassa kovaa vauhtia ja älypuhelimissa uusin trendi on istuttaa sormenjälkianturi näytön alle. Näissä antureissa Synapticsin versio on käytetyin. Siinä sormenpään kuvioita tunnistaa 30 625 pikseliä, kertoo SystemPlus Consultingin analyysi.

 • Transistoreja voidaan pian ohjata valolla

  Elektronisten järjestelmien hallitseminen valoaaltojen avulla jännitesignaalien sijaan on fyysikoiden unelma kaikkialla maailmassa. Näin päästäisiin petahertsien nopeuksiin. Elektronivirtauksien hallinta valon avulla metalleissa on kuitenkin ollut vaikeaa, koska metallit heijastavat valoaaltoja ja niiden sisällä oleviin elektroneihin ei voi vaikuttaa valoaalloilla.

 • Android-lippulaivat saavat merkittävästi lisää tehoa

  Jo ensi kesään mennessä useampi uusi lippulaivapuhelin Android-leirissä saa merkittävästi lisää suorituskykyä. Se perustuu Qualcommin uuteen Snapdragon 855 -piirisarjaan, jonka sandiegolaisyritys on esitellyt.

 • Nyt se tapahtui: kännykkäpiirin teho Intelin prosessorin ohi

  Qualcomm on esitellyt uuden Snapdragon-arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin, joka lupaa Intelin suorittimia paremmat tehot kannettaviin tietokoneisiin. Snapdragon 8cx on samalla maailman ensimmäinen 7 nanometrin prosessissa valmistettu PC-suoritinalusta.

 • Nokian innovaatiopalkinto meni IoT-radiolle

  Nokia ilmoitti eilen avoimen innovaatiokilpailunsa eli Nokia Open Innovation Challengen voittajat. Ykköspalkinto ja satatuhatta dollaria meni montrealilaiselle Spark Microsystemsille, joka on kehittää erittäin vähävirtaista lähetin-vastaanotinta esineiden internetiin liittyvien laitteiden käyttöön.

 • Nokian tutkimuspalkinnot koneoppimiselle ja terahertsianturille

  Nokian Bell Labs -tutkimusorganisaatio on saanut valmiiksi tämän vuoden Bell Labs Prize -kilpailunsa, jossa etsittiin mullistavia uusia tekniikoita. Tänä vuonna pääpalkinnot menivät innovaatioille koneoppimisessa, terahertsianturin kehityksessä ja massiivisten IoT-verkkojen langattomaan lähetykseen liittyvässä teoreettisessa työssä. Kisan ensimmäisen sijan ja samalla sadantuhannen dollarin palkinnon voitti Princetonin apulaisprofessori Samory Kpofute.

 • Kvanttiprosessori askeleen lähempänä

  Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän kvantti-informaatiota kuljettavien koodattujen fotonien hallintaan. Laboratorion Quantum Information Science -ryhmän tutkijat suorittivat erillisiä, itsenäisiä toimintoja samanaikaisesti kahdella kubitilla, jotka on koodattu eri taajuuksien fotoneihin. Tämä on keskeinen ominaisuus, kun kehitetään lineaarista optista kvanttilaskentaa.

 • Valonsäde 400 kertaa leveämmäksi

  Valoaaltojen käyttämistä datan siirtoon sähkövirran sijaan tutkitaan jo monilla aloilla. Monissa sovelluksissa kapeita valonsäteitä, jotka kulkevat näiden piirien läpi, on laajennettava huomattavasti, jotta ne voitaisiin liittää suurempien, sirun ulkopuolisten järjestelmien kanssa. National Institute of Standards and Technologyn (NIST), Marylandin ja Texaisn yliopistojen tutkijat ovat nyt kehittäneet erittäin tehokkaan muuntimen, joka laajentaa valonsäteen halkaisijaa 400-kertaisesti.

 • Kvanttiääniaalloilla erittäin tehokkaita antureita

  Nykyään tutkijoiden haasteena on saada herkät kvanttijärjestelmät pelaamaan yhteen mekaanisten järjestelmien kanssa, jotka ovat paljolti jo olemassa olevaa tekniikkaa. Chicagon yliopiston ja Argonne National Laboratoryn tutkijat ovat rakentaneet mekaanisen järjestelmän eli eräänlaisen pienen "kaikukammion" ääniaallolle. Aaltoa voidaan hallita kvanttitasolla kytkemällä se kvanttipiireihin.

 • Yhdellä antennilla 5G-dataa neljälle

  Fujitsun Laboratorioes-yksikkö ilmoittaa kehittäneensä ensimmäisen antennipaneelin, jolla voidaan samanaikaisesti palvella neljää 5G-käyttäjää 28 gigahertsin taajuudella. Antennipaneeli mahdollistaa yhteensä yli 10 gigabitin datakaistan.

 • Puolijohdeala matkalla ennätykseen

  129,8 miljardiksi dollariksi kirjattiin puolijohdealan kokonaismyynti vuoden kolmannella neljänneksellä. IHS-tutkimuslaitoksen mukaan kyse oli alan uudesta ennätyksestä. Puolijohteissa ollaan matkalla kohti alan historian kovinta vuosimyyntiä.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template