JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

LTE-mikroverkko tarkoittaa matkapuhelinteknologian tuomista pienten tukiasemien muodossa yksittäiseen kohteeseen kuten teollisuuslaitokseen tai kaivokseen. Lopputulos on paikallinen yksityinen verkko, joka ei ole osa julkista matkapuhelinverkkoa.

KÄYTÄNNÖSSÄ TEKNOLOGIA tuo verkon minne hyvänsä ja myös paikkoihin, joissa sitä ei muuten olisi. Tästä hyvänä esimerkkinä käyvät juuri kaivokset, joissa tiedonsiirto on perinteisesti aiheuttanut päänvaivaa.

LTE-mikroverkko on parhaimmillaan kohteessa, jossa syystä tai toisesta tarvitaan suurta tiedonsiirtokapasiteettia, lyhyttä tiedonsiirtoviivettä ja luotettavaa yhteyttä. Tällainen käyttökohde voisi olla vaikkapa paperikoneen pyörivän telan värähtelymittaus, joka joudutaan toteuttamaan langattomilla menetelmillä.

LTE-mikroverkot ovat merkittävä edistysaskel, sillä koskaan aikaisemmin tukiasemaa ei ole voinut saada omalle tehtaalle – tai ei ainakaan järkevään hintaan.

MIKROVERKKO EROTTUU EDUKSEEN myös tietoturvan näkökulmasta. Kun tietoliikenteen taustajärjestelmä voidaan toteuttaa paikan päällä itse kohteessa, datan ei välttämättä koskaan tarvitse siirtyä tehtaan porttien ulkopuolelle. Käyttäjä voi halutessaan eliminoida internetin kokonaan pois kuviosta.

Arvokas etu on lisäksi teknologian mahdollistama päätelaitteiden siirtyminen privaattiverkon ja julkisen verkon välillä. Jos käyttökohde sattuu olemaan liikkeessä, se voi oman verkon alueelta poistuessaan siirtyä lennosta käyttämään julkista verkkoa.

ARKKITEHTUURINSA PUOLESTA
LTE-mikroverkot ovat evoluutioaskel tiekartalla, joka johtaa lopulta 5G-teknologiaan. Toisin sanoen LTE-mikroverkkojärjestelmästä saadaan myöhemmin täysi 5G-järjestelmä radiorajapinnan päivityksellä.

LTE-mikroverkot ovat konseptina täysin uusi, ja markkinoille teknologia on tullut vasta aivan hiljattain. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Etteplan voisi jo kutsua itseään teknologian asiantuntijaksi.

Yhtiö on tehnyt läheistä yhteistyötä teknologiaa etunenässä kehittävän Nokian kanssa. Lisäksi sillä on noin vuoden ajan ollut Suomessa LTE- mikroverkkotukiasema tuotekehityskäytössä.

Nokia on ollut tällä alueella aktiivinen ja sijoittanut tuotekehityksensä ja pilottinsa Suomen maaperälle. Tähän asti pilottikohteisiin keskittynyt Nokia on kevään aikana siirtynyt LTE-mikroverkkojen saralla tuotantokäyttöön.

Nokia myy LTE-mikroverkkoratkaisuja Suomessa avaimet käteen -palveluna suoraan loppukäyttäjille. Koska radiotaajuudet ovat lisensoituja, tarvitsee palveluntarjoaja kussakin maassa kumppanioperaattorin, jonka radioluvilla palvelua pystytään tarjoamaan. Suomessa Nokian kumppanina toimii Ukkoverkot.

Etteplan on vahvasti kuviossa mukana. Toimimme läheisenä kumppanina, integraattorina, ratkaisutoimittajana ja laitekehittäjänä. Koska konsepti on niin uusi ja käytännössä kaikille toimijoille yhä vieras, Etteplan keskittyy tällä hetkellä esittelemään asiakkailleen mahdollisten käyttökohteiden kirjoa sekä erilaisia hyötyjä, joita LTE-mikroverkot voivat niihin tarjota.

VAIN AIKA NÄYTTÄÄ, kuinka laajamittaisesti LTE-mikroverkkoja aletaan teollisuudessa hyödyntää. Etteplanilla uskotaan vakaasti, että teollisuus kyllä löytää mikroverkot. Niin kiistattomia ovat niiden tarjoamat hyödyt ja eri sovellusmahdollisuudet.

Kolumnin kirjoittaja Jaakko Ala-Paavola on Etteplanin tutkimusjohtaja. Kolumni on luettavissa myös ETNdigi-lehden numerossa 1/2018.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template