JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Läppärit, älypuhelimet ja sähköajoneuvot perustuvat tällä hetkellä litiumakkuihin. Litium on kuitenkin kallis materiaali ja sen tuottamiseen kulutetaan esimerkiksi valtavat määrät vettä. Birminghamin yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet litiumille edullisen korvaajan.

American Chemical Societyn lehdessä julkistettu tutkimus kertoo, että litiumin voi korvata natrium. Se on halpaa ja sitä löytyy käytännössä rajattomasti merivedestä. Natriumionit ovat kuitenkin litiumioneita suurempia, joten sitä ei voida vain vaihtaa litiumin tilalle.

Natrium ei esimerkiksi sovi yleisimmin käytetyn anodin eli grafiitin hiilikerrosten väliin. Tutkija Andrew Morrisin johdolla yritettiin etsiä keinoja toteuttaa natriumakku niin, että se vastaisi litiumakkua kapasiteetiltaan, latausnopeudeltaan sekä energia- ja tehotiheydeltään.

Yhdessä Cambridgen yliopiston kollegoiden kanssa Morris selvitti, mitä tapahtuu kun natriumia lisätään fosforiin. Simulointien perusteella fosfori muodostaa spiraaleja latauksen keskivaiheissa.

Tutkijat onnistuivat muodostamaan elektrodirakenteen, jossa varauksenkuljettajien kapasiteetti oli 7-kertainen samanpainoiseen grafiittiin verrattuna. Tämä antaa suuren mahdollisuuden kehittää natrium-pohjaisia anodeita.

Tutkijoiden työ jatkuu nyt natriumakun kaupallistamiseksi.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template