JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Las Vegasin CES-näyttely valtasi otsikot viime viikolla. Messuilla Nissan esitteli visiotaan tulevaisuuden ajoneuvosta, joka auttaa kuljettajaansa näkemään vaikeasti havaittavia kohteita. Ratkaisu yhdistää oikeaa ja virtuaalimaailmaa.

Nissan kutsuu konseptiaan nimellä i2V eli Invisible-to-Visible. i2V avustaa autoilijaa yhdistämällä auton ulko- ja sisäpuolilla olevien anturien keräämää tietoa pilvipalveluista saatavaan dataan. Tämän ansiosta järjestelmä seuraa ajoneuvon lähiympäristöä ja ennustaa myös sitä, mitä saattaa olla odotettavissa esimerkiksi rakennuksen toisella puolella tai kulman takana.

Virtuaalimaailmaa hyödyntävä i2V-järjestelmä avaa lukemattomia mahdollisuuksia erilaisiin palveluihin tehden autoilusta entistäkin miellyttävämmän kokemuksen. - i2V lisää kuljettajan ajovarmuutta ja parantaa ajonautintoa, sillä järjestelmä auttaa kuljettajaa näkemään vaikeasti havaittavia kohteita, tekninen asiantuntija Tetsudo Ueda Nissanin tutkimuskeskuksesta kertoo.

i2V-järjestelmän pohjana on Nissanin Omni-Sensing-teknologia, jonne kerätään keskitetysti reaaliaikaista tietoa liikenneolosuhteista, ajoneuvon ympäristöstä ja auton sisätiloista. Nissanin SAM-teknologia (Seamless Autonomous Technology) analysoi tien olosuhteita keräten siitä olennaista, reaaliaikaista dataa ja ProPILOT, puoliautomaattinen kuljettajaa avustava järjestelmä, tarjoaa puolestaan tietoja auton ympäristöstä.

Järjestelmä kartoittaa auton ympäriltä 360-asteisen virtuaalisen tilan ja tarjoaa tietoja esimerkiksi tiestä ja risteyksestä, näkyvyydestä, kylteistä ja lähistöllä kulkevista jalankulkijoista. Järjestelmä käyttää myös sisätilasensoreita ajoneuvossa olevien henkilöiden vireystilan tarkkailuun, muistuttaen kuljettajaa esimerkiksi kahvitauosta tai erityisestä tarkkaavaisuudesta. 

i2V voi myös luoda yhteyden kuljettajan, matkustajien ja Metaverse-virtuaalimaailmassa olevien ihmisten välille. Näin perheenjäsenet, ystävät ja muut henkilöt näyttävät olevan auton sisällä kolmiulotteisina virtuaalihahmoina, tarjoten seuraa tai apua.

i2V voi tehdä autoilusta miellyttävämmän kokemuksen itseohjautuvan ajon aikana. Esimerkiksi sateella ajettaessa auton sisälle voidaan tuoda näkymä aurinkoisesta maisemasta. Kuljettajan ohjaaman ajon aikana i2V tarjoaa Omni-Sensing-järjestelmän tietoja läpinäkyvänä näkymänä kuljettajan näkökentässä. Tarjotun tiedon avulla kuljettaja voi valmistautua erilaisiin olosuhteisiin kuten huonoon näkyvyyteen, muuttuviin tieolosuhteisiin tai lähestyvään liikenteeseen.

Kuljettaja voi myös varata Metaversestä käyttöönsä ammattilaiskuljettajan, joka ohjaa kuljettajaa henkilökohtaisesti ja reaaliaikaisesti. Ammattilaiskuljettaja näkyy auton sisällä olevana virtuaalihahmona tai virtuaalisena johtoautona kuljettajan näkökentässä, näyttäen parhaan tavan ajaa, Nissan visioi futuristisesti.

CES-messuilla vieraat pääsivät kokemaan i2V-järjestelmän virtuaalilaseilla demotilassa, jossa oli kolmiulotteisia käyttöliittymiä ja näyttöruutuja. Kestänee kuitenkin vuosia ennen kuin i2V-tekniikkaa pääsee kokemaan tien päällä.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2