JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän kvantti-informaatiota kuljettavien koodattujen fotonien hallintaan. Laboratorion Quantum Information Science -ryhmän tutkijat suorittivat erillisiä, itsenäisiä toimintoja samanaikaisesti kahdella kubitilla, jotka on koodattu eri taajuuksien fotoneihin. Tämä on keskeinen ominaisuus, kun kehitetään lineaarista optista kvanttilaskentaa.

Taajuuskoodattujen kubittien parissa työskentelevät tutkijat ovat pystyneet suorittamaan yhden operaation kahdella kubitilla rinnakkain, mutta se on varsin vähän kvantti-laskennalle. - Jotta voidaan toteuttaa universaali kvanttitietojärjestelmä, täytyy pystyä suorittamaan eri operaatioita samanaikaisesti eri kubittien kanssa. Juuri sen me olemme tehneet, toteaa tutkija Pavel Lougovski.

Lougovskin mukaan tiimin kokeellinen järjestelmä koostuu kahdesta  lomitetusta fotonista, jotka sisältyvät yhteen optiseen kuituun. Tämä on pienin  kvanttikone, joka voidaan kuvitella.

Monet tutkivat kvantti-informaation käsittelyä fotonien avulla ja jopa taajuuksien avulla. Kukaan ei ole ajatellut lähettää useita fotoneja saman kuitusäikeen läpi samassa tilassa ja operoida niiden avulla, kommentoivat tutkijat työtään muihin tutkimuksiin verrattuna.

Tutkijaryhmän kvanttitaajuusprosessorilla voidaan manipuloida fotonien taajuutta. Näin päästään superpositiotilaan, joka mahdollistaa kvanttitoiminnan ja laskennan. Kehitetyn prosessorinsa avulla tutkijat toteuttivat kaksi, 97-prosenttisesra samanlaista fotonia. Tulokset osoittivat, että fotonien kvanttitilat olivat lähes identtiset. Tähän ei ole aiemmin päästy.

Tutkijoiden kokeellinen rakenne tuottaa vakauden ja hallinnan. Jos fotoneita ajetaan erilaisia laitepolkuja pitkin, ne kokevat erilaisia vaihemuutoksia ja se johtaa epävakauteen. Kun ne ajetaan saman laitteen läpi, tässä tapauksessa samassa kuidussa, niiden hallinta on parempaa. Vakaus ja hallinta mahdollistavat kvanttioperaatiot, jotka säilyttävät informaatiota, vähentävät informaation käsittelyaikaa ja parantavat energiatehokkuutta.

Tutkijat vertaavat käynnissä olevia vuonna 2016 alkaneita hankkeitaan rakennuspalikoiksi, jotka toisiinsa linkitettyinä tekee suuren mittakaavan kvanttilaskennan mahdolliseksi.

Kun kvanttitietokoneiden rakennuspalikat ovat kaikki kohdallaan, tutkijat uskovat voivansa aloittaa kvanttilaitteiden yhdistämisen kvantti-internetyhteyden luomiseksi.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 5.12.2018

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template