JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun erilaisten tietoteknisten laitteiden määrä jatkuvasti kasvaa, yhä useammin käytössä on useita laitteita samaan aikaan. Nokia Bell Labsilla käyttöliittymiä tutkiva Tero Jokela tutki väitöstyössään, miten käyttöliittymät voisivat tukea paremmin monen laitteen yhteiskäyttöä.

Ihmisillä on nykyään monenlaisia tietoteknisiä laitteita, kuten älypuhelimia, tabletteja, tietokoneita, älytelevisioita ja älykelloja. Kun laitteiden lukumäärä on kasvanut, tilanteet ja tehtävät, joissa hyödynnetään ja käytetään useita eri laitteita yhdessä, ovat tulleet tavallisiksi.

- Käyttäjä voi aloittaa tehtävän yhdellä laitteella ja viimeistellä sen toisella – esimerkiksi aloittaa sähköpostin kirjoittamisen älypuhelimella, mutta viestin kasvaessa pidemmäksi vaihtaa kannettavaan tietokoneeseen ja kirjoittaa viestin loppuun sillä. Käyttäjä voi myös käyttää useaa laitetta yhtä aikaa ja vaikkapa katsellessaan televisiota etsiä lisätietoja ohjelmasta tabletilla, TTY:llä väittelevä Jokela kertoo.

Samalla tavoin joukko ihmisiä voi liittää henkilökohtaiset laitteensa yhteen kokonaisuudeksi, joka tukee käyttäjien välistä yhteistyötä ja yhteisiä kokemuksia. Esimerkiksi kokouksen osallistujat voivat jakaa dokumentteja ja muokata niitä yhteistyössä kannettavillaan tai perheenjäsenet voivat pelata kotona monen pelaajan pelejä älypuhelimilla ja tableteilla.

- Laitteiden yhteiskäyttö tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta se tuo mukanaan myös uusia haasteita. Tarvitaan uudenlaisia käyttöliittymiä ja sovelluksia, jotka tukevat paremmin monen laitteen yhteiskäyttöä, Jokela sanoo.

Tero Jokela tutki väitöskirjassaan, miten ja mistä syistä ihmiset yhdistelevät tietoteknisiä laitteita arkielämän tilanteissa. Hän kehitti väitöstyössään luokittelun käyttäjien tavoista ja motivaatioista yhdistellä useita laitteita keskenään sekä tutki, millä perusteilla käyttäjät valitsevat eri tilanteissa käyttämänsä laitteet. Tutkimuksen pohjalta laadittiin suunnitteluohjeita monen laitteen käyttöliittymien kehittämisen tueksi.

– Monilaitekäyttöliittymien suunnittelu on haastavaa, koska käyttöliittymä on hajautettu usealle eri laitteelle. Perinteisten käyttökokemukseen vaikuttavien tekijöiden lisäksi suunnittelussa on erityisesti huomioitava monia laitteiden yhteiskäyttöön liittyviä tekijöitä, Jokela painottaa.

Teknologiatrendit, kuten puettava elektroniikka, älyautot ja esineiden internet, viittaavat siihen, että tulevaisuudessa laitteiden kirjo ja lukumäärä tulee entisestään kasvamaan. Erityisesti puettavat laitteet tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia monen laitteen yhteiskäyttöön tulevaisuudessa. Perinteiset älypuhelimille ja tietokoneille kehitetyt monilaitekäyttöliittymät eivät kuitenkaan välttämättä sellaisenaan sovellu puettaville laitteille. Tero Jokela kehittikin työssään myös uudenlaisia, puettaville laitteille soveltuvia vuorovaikutusmenetelmiä monen laitteen yhteiskäyttöön.

Jokelan tietotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Studies on Multi-Device Usage Practices and Interaction Methods tarkastetaan huomenna Tampereen teknillisen yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Jokela on kotoisin Tampereelta ja työskentelee tällä hetkellä Nokia Bell Labsin User Experience -tutkimusryhmässä. Hänen väitöskirjaansa voi tutustua verkossa.

 

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template