JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

RISC-V on avoimen koodin prosessorikäskykanta, jota voidaan käyttää samoilla periaatteilla kuin Linux-koodia. Nyt sitä ollaan liittämässä tiukasti yhteen Linuxin kanssa. Ensimmäistä kertaa Arm-arkkitehtuurille tulee vakava haastaja miljoonissa, jopa miljardeissa sulautetuissa laitteissa.

Avoimesta RISC-käskykannasta on monia etuja sulautetun laitteen kehittäjälle. Suunnittelija voi itse muokata alustaa haluamakseen ja näin optimoida sovellusten toimintaa. Ja toisin kuin Arm-alustalla, käskykannan käyttämisestä ei tarvitse maksaa joskus suuriksikin kasvavia rojalteja.

Nyt Linux Foundation ja RISC-V Foundation ovat sopineet yhteistyöstä, jossa pyritään edistämään avoimen koodin kehitystä ja RISC-V-käskykannan käyttöä. RISC-V-säätiössä on yli 200 jäsentä ja koska mukana on isojakin yrityksiä, Arm-leirin kannattaisi olla hankkeesta huolissaan.

Linuxia on tietenkin käytetty sulautetuissa sovelluksissa jo pitkään. RISC-V tuo kuvioon aivan uusia mahdollisuuksia. Vaikka monet käyttävät RTOS-käyttöjärjestelmiä RISC-V-raudan päällä, on esimerkiksi Hi-Five -niminen yritys jo esitellyt 1,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivan RISC-V-prosessorin, jolla voidaan ajaa Linuxia suoraan.

Uuden avoimen käskykannan suosio kasvaa koko ajan. Grafiikkaprosessoreja ja -kortteja kehittävä Nvidia on aiemmin ilmoittanut kehittävänsä RISC-V-pohjaista Falcon-ohjainta, joka huolehtisi grafiikkaprosessorien tehtävien jaosta ja ajoituksesta.

Iso etu avoimesta käskykannasta on se, ettei laitevalmistaja ole riippuvainen yhdestä suoritinvalmistajasta. Tämä mahdollistaa suunnitteluille pidemmän tuen, vaikka yksi valmistaja luopuisikin jonkin prosessoriperheen valmistuksesta.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template