JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Spintroniikan edistymisen esteenä on ollut spinien hallinnan menetys. Asia on kiusannut tutkijoita jo vuosia. Nebraska-Lincolnin yliopiston fyysikot ovat tunnistaneet materiaalin, jonka kiteinen rakenne pystyy paremmin ylläpitämään elektronin spinin.

Kun nykyään hyödynnetään elektronin varausta määrittämään 1 tai 0, aikanaan samalla tavalla spintroniset laitteet voivat lukea elektronin spinin orientaatiota ylös tai alas. Erityisesti rakenteet, jotka operoida molemmilla tavoilla voivat käsitellä ja tallentaa informaatiota nopeuksilla, jotka ylittävät helposti nykyiset markkinoilla käytettävissä olevat mikropiirit.

Elektronin spinin orientaatio voi kuitenkin kääntyä kvanttimaailmaan oikuista varsin herkästi. Se on ongelma sähköinsinööreille. Yksi lupaava ratkaisu liittyy jännitteen ohjaamiseen porttiin, joka jo nykyään sanelee elektronien virtaa.

Jännite voi "kirjoittaa" elektronien spinin ylös tai alas. Mutta piirien nanoskooppisessa rakenteessa olevat väistämättömät viat voivat muuttaa elektronien nopeutta tai liikerataa ja sitä kautta muuttaa tarkoitettuja spintiloja ennen kuin prosessori saa ne luettua, mikä johtaa virheisiin.

Nebraska-Lincolnin yliopistossa tehtyjen laskelmien perusteella kiteisellä vismutti-indiumoksidi -materiaali on atomisesti symmetrinen. Tämä näyttää kiinnittävän elektronin spinin tiettyyn suuntaan, joka on riippumaton sen momentista. Löydön myötä insinöörit voisivat alkaa käyttää jännitettä sanelemaan spiniä murehtimatta sitä, miten viat vaikuttavat elektronin momenttiin.

Vismutti-indiumoksidin atomisymmetria on luultavasti olemassa muissakin kiteisissä materiaaleissa. Tämä tarkoittaa, että materiaalitieteilijät todennäköisesti löytävät muita ehdokkaita, joilla on sama ominaisuus.

Spintroniset laitteet käyttävät jo nyt huomattavasti vähemmän energiaa kuin standardielektroniikka ja potentiaali kirjoittaa spinorientaatiota jännitteellä sähkövirran sijaan voisi tehdä laitteista entistä tehokkaamman - mahdollisesti jopa tuhat kertaa tehokkaampia, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 28.11.2018

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template