JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

NASA kertoi eilen, että Insight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle. Luotain onnistui myös lähettämään ensimmäisen kuvan punaiselta planeetalta. Mutta mihin käyttöjärjestelmään Insightin järjestelmät nojaavat?

Insightin lento ja toiminta ei onnistuisi ilman tehokasta, täsmällistä ja luotettavaa reaaliaikakäyttöjärjestelmää. Lockheed Martinin rakentamassa luotaimessa käytetään monin paikoin Wind Riversin VxWorksia, johon NASA on eri projekteissa luottanut jo 25 vuoden ajan.

Insightin lentojärjestelmä perustuu VxWorksiin. Itse lennonhallintaohjelmisto on koodattu C:llä ja C++:lla VxWorksin päälle. C-koodi monitoroi jatkuvasti luotaimen tilaa, tarkistaa ajettavien komentojen listaa ja huolehtii luotaimen tietoliikenteestä.

VxWorksia Insightilla ajetaan PowerPC-pohjaisella tietokoneella, jonka kellotaajuus on 115,5 megahertsiä. Prosessoripiiri ei ole mikään standardi sulautettu suoritin, sillä avaruudessa sen täytyy kestää kosmista säteilyä.

Insightin lähestymisessä ja laskeutumisessa se lähetti jatkuvasti dataa UHF-alueella planeetan yläpuolella kiertävälle MRO-asemalla (Mars Reconnaissance Oribiter). MRO-asema lähetti datan edelleen NASA:n maa-asemalle X-kaistalla. Wind Riverin mukaan myös MRO-asema toimii VxWorksilla.

Wind Riverin mukaan VxWorksista tuli samalla ensimmäinen RTOS-käyttöjärjestelmä, jota käytetään Marsin pinnalla.

 

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template