JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Princetonin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet uudenlaisen prosessorin, joka parantaa suorituskykyä ja vähentää tekoälyjärjestelmien energiavaatimuksia. Standardilla ohjelmointikielellä toimiva siru voi olla erityisen hyödyllinen puhelimissa tai muissa laitteissa, jotka tukeutuvat korkean suorituskyvyn laskentaan ja joilla on käytettävissä vain vähän akkutehoa.

In-memory-computing -tekniikkaan perustava siru on suunniteltu poistamaan ensisijainen laskennallinen pullonkaula, joka pakottaa tietokoneprosessorit kuluttamaan aikaa ja energiaa niiden hakiessa dataa tallennetusta muistista. Suoraan muistissa tapahtuva laskenta mahdollistaa nopeuden ja tehokkuuden.

Tutkijoiden aiempi tutkimussaavutus tuotti siruun tehokkaan perusmoottorin ja nyt siihen on integroitu ohjelmoitava prosessoriarkkitehtuuri. Se toimii nyt tavallisten ohjelmointikielten kuten C:n avulla.

Piiri on tarkoitettu tukemaan järjestelmiä, jotka on suunniteltu syväoppimisen päättelyalgoritmeihin. Niiden avulla tietokoneet voivat tehdä päätöksiä ja suorittaa monimutkaisia tehtäviä datajoukoilla oppimalla. Deep lerning – eli syväoppimisjärjestelmät ohjaavat esimerkiksi itseajavia ajoneuvoja, kasvojen tunnistusjärjestelmiä ja lääketieteellisiä diagnostiikkaohjelmistoja.

Uusi piirirakenne yhdistää kondensaattoreita tavallisiin SRAM-soluihin. Nykytekniikalla kondensaattoreita voidaan tehdä sirulle paljon enemmän kuin transistoreita.

Kondensaattoreiden ja SRAM:n yhdistelmää käytetään toteuttamaan laskentaa analogisessa muodossa, mutta silti luotettavalla tavalla ja ohjelmoitavuudella varustettuna. Näin muistipiirit voivat nyt suorittaa laskutoimituksia sirun keskusprosessointiyksikön ohjaamilla tavoilla.

- Muistissa tapahtuvan laskennan tekniikka on viime vuosina osoittanut lupauksia kohdistua käsittelemään laskentajärjestelmien energiaa ja nopeutta. Mutta iso kysymys on ollut, olisiko tämä lupaus skaalautuva. Tämä tekee ohjelmoitavuuden tarpeelliseksi, toteaa professori Naveen Verma.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 23.11.2018

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template