JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IoT-markkinaa hallitsevat tällä hetkellä LoRa vapailla ja kovassa nousussa oleva NB-IoT lisensoiduilla taajuuksilla, mutta ehkäpä todellinen kisa on vasta käynnistymässä. Wi-SUN Alliance on ilmoittanut käynnistävänsä vihdoin päätelaitteiden sertifiointiohjelman.

Wi-SUN-tekniikkaan perustuvien FAN-verkkojen (Field Area Network) sertifiointiohjelmassa yksi ehdokas testien työkaluksi on Renesasin alusta, joka koostuu järjestelmäpiiristä sekä RX651-ohjaimesta. Renesas esittelee ratkaisuaan parhaillaan Wienissä käynnissä olevilla European Utility Week -messuilla.

Sertifiointiohjelman tavoitteena on yksinkertaisesti varmistaa, että eri laitevalmistajien tuotteet ovat keskenään yhteensopivia.

Miksi markkinoilla sitten tarvitaan jälleen uutta IoT-verkkotekniikkaa? Wi-SUN ei ole mikään uusi tekniikka, vaan sen kehitys alkoi jo vuonna 2011 IEEE:n 802.15.4-radiomääritysten päälle monen muun tekniikan tapaan. Muista tekniikoista sen erottaa avoimuus ja monella tapaa parempi suorituskyky.

Wi-SUN-verkot skaalautuvat hyvin helposti, koska kyse on mesh-tyyppisestä verkosta. Wi-SUN-allianssin mukaan tällä hetkellä käytössä olevat verkot eivät skaalaudu tulevaisuudessa tarpeeksi. Tämä on kova väite, eikä sitä voi oikein tämän hetken tilanteen valossa arvioida.

Wi-SUN-verkossa data liikkuu 300 kilobitin sekuntinopeudella ja erittäin lyhyellä 0,2 sekunnin viiveellä. Esimerkiksi LoRassa vastaavat lukemat ovat 50 kilobittiä ja 1-2 sekuntia. NB-IoT:ssä päästään noin 60 kilobittiin sekunnissa, mutta viive on 2-8 sekuntia.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että Wi-Sun ei ehkä sovi parhaiten sovelluksiin, joissa kerätään pieni määrä dataa ja lähetetään se vaikkapa kerran päivässä. Jos dataa sen sijaan kerätään tiheästi ja halutaan lähettää se lyhyin väliajoin, Wi-SUN voi olla hyvä vaihtoehto. Allianssin mukaan Wi-SUN-laitteet ovat energiatehokkuudeltaan jopa parempi akuin LoRa- ja NB-IoT-solmut.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template