JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

AMD on hypännyt teknisessä kehityksessä Intelin edelle, mitä olisi pari vuotta sitten ollut mahdotonta ajatella. Viime yönä Suomen aikaa yhtiö esitteli markkinoiden ensimmäisen 7 nanometrin prosessissa valmistetun grafiikkaprosessorin, sekä ensimmäisen x86-palvelinprosessorin.

Ainakin imagomielessä AMD:n pääjohtaja Lisa Sun esittelemät uutuudet ovat Intelille musertava isku. Yhtiö on tuskaillut oman 10 nanometrin valmistusprosessinsa kanssa ja samalla pieni kilpailija menee oikealta ohi.

Sun esittelemässä demossa yksi 7 nanometrin Epyc-prosessori hakkasi – tosin niukasti – kaksi Intelin Skylake Xeon -prosessoria kuvankäsittelytestissä. Lisäksi uusi 7 nanometrin Vega-grafiikkaprosessori vastasi suorituskyvyltään Nvidian V100-prosessoria tekoälylaskennassa.

AMD:n kannalta kyse on isosta comebackista palvelinprosessoreihin. 7 nanometrin edeltäjä, 14 nanometrin Epyc-prosessori esiteltiin keväällä 2017 ja sen avulla AMD:n osuus x86-palvelinprosessoreiden markkinoilla nousi marginaaliseen 1,5 prosenttiin. Uuden Epycin uskotaan moninkertaistavan AMD:n markkinaosuuden. Kaikista x86-prosessoreista AMD myy tällä hetkellä lähes joka kymmenennen, joten tämänkin tilaston pitäisi 7 nanometrin piireillä kaunistua.

7 nanometrin Epyc-prosessori on ensimmäinen palvelinsuoritin, jossa data siirtyy suorittimen ja muistin välillä 4. polven PCIe-väylää pitkin. Intelin tehokkaimmilla palvelinpiireillä käytössä on 96 datalinjaa, AMD:n uudella Epycillä niitä on käytössä 128.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template