JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nanomittakaavan valonlähteitä voidaan nyt luoda aiempaa paremmalla tehokkuudella ja tarkkuudella, mikä antaa uusia mahdollisuuksia kehittää kvanttilaskentaa ja kvanttikryptografian kehitystä. Stevens Institute of Technologyn ja Columbia Universityn tutkijat ovat kehittäneet skaalautuvan menetelmän kvanttivalolähteiden suuren määrän luomisesta sirulle ennennäkemättömällä tarkkuudella.

Innovaatio avaa tietä paitsi murtamattomien salausjärjestelmien kehittämiselle mutta myös kvanttikoneille. - Skaalattavien kvanttivalolähteiden etsintä on ollut käynnissä 20 vuotta ja viime aikoina siitä on tullut kansallinen prioriteetti, toteaa Stefan Strauf, joka johti työtä ja on Stevensin Nanophotonic Labin johtaja.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukaan on saavuttanut tilaa koskevan hallintatason yhdistettynä tehokkuuteen sirulla, joka on skaalautuva, eli kaikki mitä tarvitaan kvanttiteknologioiden toteuttamiseen, Strauf sanoo.

Aikaisemmat tutkimukset ovat tuottaneen kvanttiemittereitä määritellyissä paikoissa, mutta ne eivät ole olleet skaalautuvia tai tehokkaita yksittäisten fotonien laukaisemiseksi riittävän usein ollakseen käytännön kannalta hyödyllisiä. Straufin ja hänen tiiminsä kehittämällä emitterillä voidaan emittoida tehokkaasti fotoneja tarpeen mukaan.

Tutkijat venyttivät kultaisen kuution päälle WSe2-puolijohdekalvon niin, että se ulottuu kulmien yli ja muodostaa terävään kohtaan tehokkaan plasmonisen nanokaviteetin. Lisäksi kultaisen nanokuution alla on pienen raon päässä kultainen peili, mikä luo optisen antennin. Tämä suppiloi kaikki fotonit tuohon viiden nanometrin rakoon keskittämällä näin kaiken energian.

Tuloksena on ennätystaso: 42 miljoonaa yksittäistä fotonia sekunnissa. Tutkijoiden mukaan emitterit ovat erittäin vakaita. Useimmat kvanttiemitterit on pidettävä jäähdytettynä -273 °C:een, mutta uusi tekniikka toimii -70 °C:n lämpötilassa. Tutkijoiden mukaan rakenteella on saavutettavissa myös huonelämpötilainen toiminta.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 7.11.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template