JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtojen etsinnässä on tutkittu aurinkoenergian käyttöä ajamaan suoraan keinotekoista fotosynteesiä, joka hyödyntää auringonvaloa tuottamaan vetyä vedestä. Nyt Berkeley Labin tutkijat kumppaneineen (JCAP) ovat kehittäneet uuden rakenteen keinotekoiselle fotosynteesilaitteelle, jota kutsutaan hybridiksi valosähkökemialliseksi jännitekennoksi (HPEV). Se muuttaa auringonvalon ja veden sekä vetypolttoaineeksi että sähköksi.

Näiden laitteiden rakenteita eivät ole vielä kuitenkaan saatu optimaalisten, elektronisten ja kemiallisten ominaisuuksien yhdistelmäksi. Useimmat veden jakovälineet on valmistettu pinosta materiaaleja, jotka absorboivat auringon spektrin eri osia. Yhdessä ne nostavat jännitteen riittävän suureksi jakamaan vettä hapeksi ja vetypolttoaineeksi.

Ongelma on kuitenkin, että piikennojen korkea suorituskyky hukkaantuu, kun ne ovat osa veden hajotusrakennetta. Näiden laitteiden rakenteita eivät ole vielä kuitenkaan saatu optimaalisten, elektronisten ja kemiallisten ominaisuuksien yhdistelmäksi.

Kokoonpanon läpi kulkevaa virtaa rajoittavat muut pinoon kuuluvat materiaalit, jotka eivät toimi yhtä hyvin kuin pii, joten kokonaisuus tuottaa paljon vähemmän virtaa kuin mitä se voisi.

Berkeley Labin tutkijatohtori Gideon Segevin ja hänen kumppaninsa ehdottivat yllättävän yksinkertaista ratkaisua ongelmaan. Jotta tavanomaisten järjestelmien rajoituksia voidaan kiertää, he lisäsivät uuden sähkökontaktin piikennoon. Lisätty kontakti mahdollistaa virran jakautua sekä aurinkopolttoaineen että sähkötehon tuottamiseen.

Tutkijat valmistivat prototyypin testaamaan ideaansa. - Ja yllätykseksemme se toimi!. Tieteessä et ole koskaan varma, josko kaikki toimii, vaikka tietokonesimulaatiot sellaista osoittaisi, Segev toteaa tutkimuslaitoksensa tiedotteessa.

Heidän laskelmansa mukaan tavanomainen aurinkoenerginen vetygeneraattori, joka perustuu piin ja laajasti tutkittuun vismutti-vanadaatti -yhdistelmään, tuottaa vetyä auringon valosta 6,8 prosentin tehokkuudella.

Nyt uudenlaiset HPEV-kennot keräävät elektroneja tarkemmin, mikä johtaa dramaattiseen parannukseen aurinkoenergian kokonaistehokkuudessa. Laskelmien mukaan sama 6,8 prosenttia aurinkoenergiasta voidaan varastoida vetypolttoaineena ja vismutti-vanadaatti-pii aurinkokenno generoi 13,4 prosenttia aurinkoenergiasta sähköksi.

Tämä mahdollistaa 20,2 prosentin yhdistetyn hyötysuhteen, kolme kertaa paremmin kuin perinteiset aurinko-vety -kennot. Tutkijat aikovat jatkaa yhteistyötään, jotta he voivat tutkia HPEV-konseptin käyttöä muissa sovelluksissa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 5.11.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2