JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

4G-verkkoihin on tuotu kaksi IoT-standardia, Cat-M1 ja NB-IoT. Operaattorit ovat kuitenkin lähteneet niiden kanssa liikkeelle melko hitaasti. LoRa on edelleen suosituin verkkotekniikka IoT-solmujen liittämiseen internetiin, kertoo tutkimuslaitos IHS.

Tänä vuonna LoRa-moduuleja myydään IHS:n mukaan 57,3 miljoonaa kappaletta. Samaan aikaan liikkeelle lähtevässä NB-IoT:ssä moduulien toimitusmäärä kasvaa 34,1 miljoonaan.

LTE-pohjaisilla IoT-tekniikoilla on iso etu puolellaan, kun verkkoinfra pn periaatteessa valmis eikä vaadi rakentamista. IHS:n mukaan suhteellisen hidas yleistyminen johtuu sekä moduulien hinnasta että kalliista datamaksuista. Monilla operaattoreilla solmun liikenne voi maksaa 15-20 dollaria vuodessa, mikä on aivan liikaa.

3GPP:ssä asiaa on yritetty auttaa päivittämällä NB-IoT-ominaisuuksia uusimmassa Release 14 -standardissa. Nyt NB2-moodi tukee 127 kilobitin nopeuttaa solmuun päin ja 158 kilobittiä solmusta verkkoon. Release 13:ssa lukemat olivat 25 ja 65 kilobittiä sekunnissa.

Mobiiliverkkojen sijaan iso osa IoT-datasta kulkee tällä hetkellä lisensoimattomilla taajuuksilla Sigfox-, LoRa- tai muilla protokollilla. Käänne markkinoilla tulee IHS:n mukaan vuonna 2020. Tuolloin LoRa- ja NB-IoT-moduuleja myydään molempia reilut 161 miljoonaa kappaletta.

Sigfox-moduulien toimitukset jäävät vuonna 2020 alle 53 miljoonaan. LTE Cat-M1-moduulien toimitukset jäävät 28,8 miljoonaan ja muille tekniikoilla jää käytännössä vain rippeitä markkinoista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template