JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

4G-verkkoihin on tuotu kaksi IoT-standardia, Cat-M1 ja NB-IoT. Operaattorit ovat kuitenkin lähteneet niiden kanssa liikkeelle melko hitaasti. LoRa on edelleen suosituin verkkotekniikka IoT-solmujen liittämiseen internetiin, kertoo tutkimuslaitos IHS.

Tänä vuonna LoRa-moduuleja myydään IHS:n mukaan 57,3 miljoonaa kappaletta. Samaan aikaan liikkeelle lähtevässä NB-IoT:ssä moduulien toimitusmäärä kasvaa 34,1 miljoonaan.

LTE-pohjaisilla IoT-tekniikoilla on iso etu puolellaan, kun verkkoinfra pn periaatteessa valmis eikä vaadi rakentamista. IHS:n mukaan suhteellisen hidas yleistyminen johtuu sekä moduulien hinnasta että kalliista datamaksuista. Monilla operaattoreilla solmun liikenne voi maksaa 15-20 dollaria vuodessa, mikä on aivan liikaa.

3GPP:ssä asiaa on yritetty auttaa päivittämällä NB-IoT-ominaisuuksia uusimmassa Release 14 -standardissa. Nyt NB2-moodi tukee 127 kilobitin nopeuttaa solmuun päin ja 158 kilobittiä solmusta verkkoon. Release 13:ssa lukemat olivat 25 ja 65 kilobittiä sekunnissa.

Mobiiliverkkojen sijaan iso osa IoT-datasta kulkee tällä hetkellä lisensoimattomilla taajuuksilla Sigfox-, LoRa- tai muilla protokollilla. Käänne markkinoilla tulee IHS:n mukaan vuonna 2020. Tuolloin LoRa- ja NB-IoT-moduuleja myydään molempia reilut 161 miljoonaa kappaletta.

Sigfox-moduulien toimitukset jäävät vuonna 2020 alle 53 miljoonaan. LTE Cat-M1-moduulien toimitukset jäävät 28,8 miljoonaan ja muille tekniikoilla jää käytännössä vain rippeitä markkinoista.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2