JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Big data on otsikoissa tänään, mutta myös Small data on tärkeää. Pienten datakoosteiden, kuten harvinaisten sairauksien kliinisten tutkimusten tai uhanalaisten lajien tutkimuksissa, luotettavien johtopäätösten tekeminen on edelleen yksi kaikkein vaikeimmista esteitä tilastoinnissa.

Epävarmuus, joka liittyy pieniin data-aineistoihin, on turhauttanut fyysikoita, kliinikoita ja jopa ekologeja vuosikymmeniä. Nyt Cold Spring Harbor Laboratoryn (CSHL) tutkijat ovat suunnitelleet laskennallisen lähestymistavan, joka saattaa ratkaista tämän varsin yleisen ongelman.

- Pienien datakoosteiden käsittely on olennainen osa tieteen tekemistä, selvittää CSHL:n apulaisprofessori Justin Kinney. Haasteena on, että hyvin vähästä datasta ei ole ainoastaan vaikea päätyä johtopäätöksiin. On myös vaikea määrittää, miten varmoja tietyt johtopäätökset ovat.

- On tärkeätä paitsi tuottaa paras arvaus siitä, mitä tapahtuu, mutta myös sanoa: Tämä arvaus on luultavasti oikea, sanoi Kinney.

Hyvä esimerkki ovat yksittäisten potilaiden kliiniset lääketutkimukset. Niissä on todella tärkeää, että päätökset tehdään mahdollisimman pienillä datakoosteilla.

Kinneyn laboratorion kehittämä laskennallisen lähestymistavan nimi on Density Estimation unsing Field Theory tai DEFT. Se on nyt vapaasti käytettävissä avoimen lähdekoodin pakettina nimellä SUFTware.

Tutkimusjulkaisussaan Kinneyn laboratorio demonstroi DEFT:ä kahdella datakoosteella: Maailman terveysjärjestön laatima kansallinen terveysstatistiikka sekä Large Hadron Colliderin fyysikkojen käyttämät subatomisten hiukkasten radat paljastamassa Higgsin bosonin hiukkasen olemassaoloa. Kinney toteaa, että kyvyt soveltaa DEFT:ä tällaisiin dramaattisesti erilaisiin todellisiin tilanteisiin tekee uuden lähestymistavan tehokkaaksi.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 23.10.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2