JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Big data on otsikoissa tänään, mutta myös Small data on tärkeää. Pienten datakoosteiden, kuten harvinaisten sairauksien kliinisten tutkimusten tai uhanalaisten lajien tutkimuksissa, luotettavien johtopäätösten tekeminen on edelleen yksi kaikkein vaikeimmista esteitä tilastoinnissa.

Epävarmuus, joka liittyy pieniin data-aineistoihin, on turhauttanut fyysikoita, kliinikoita ja jopa ekologeja vuosikymmeniä. Nyt Cold Spring Harbor Laboratoryn (CSHL) tutkijat ovat suunnitelleet laskennallisen lähestymistavan, joka saattaa ratkaista tämän varsin yleisen ongelman.

- Pienien datakoosteiden käsittely on olennainen osa tieteen tekemistä, selvittää CSHL:n apulaisprofessori Justin Kinney. Haasteena on, että hyvin vähästä datasta ei ole ainoastaan vaikea päätyä johtopäätöksiin. On myös vaikea määrittää, miten varmoja tietyt johtopäätökset ovat.

- On tärkeätä paitsi tuottaa paras arvaus siitä, mitä tapahtuu, mutta myös sanoa: Tämä arvaus on luultavasti oikea, sanoi Kinney.

Hyvä esimerkki ovat yksittäisten potilaiden kliiniset lääketutkimukset. Niissä on todella tärkeää, että päätökset tehdään mahdollisimman pienillä datakoosteilla.

Kinneyn laboratorion kehittämä laskennallisen lähestymistavan nimi on Density Estimation unsing Field Theory tai DEFT. Se on nyt vapaasti käytettävissä avoimen lähdekoodin pakettina nimellä SUFTware.

Tutkimusjulkaisussaan Kinneyn laboratorio demonstroi DEFT:ä kahdella datakoosteella: Maailman terveysjärjestön laatima kansallinen terveysstatistiikka sekä Large Hadron Colliderin fyysikkojen käyttämät subatomisten hiukkasten radat paljastamassa Higgsin bosonin hiukkasen olemassaoloa. Kinney toteaa, että kyvyt soveltaa DEFT:ä tällaisiin dramaattisesti erilaisiin todellisiin tilanteisiin tekee uuden lähestymistavan tehokkaaksi.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 23.10.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template