JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisen Chalmersin teknisen yliopiston tutkijat esittivät pari viikkoa sitten tutkimustuloksenaan, että nastarenkaat aiheuttavat enemmän ihmishenkien menetyksiä kuin mitä ne pelastavat. Esimerkiksi Nokian renkaat lyttäsi tutkimustulokset, mutta nyt tutkijat vastaavat esitettyyn kritiikkiin.

Chalmersin teknisen korkeakoulun tutkijat ottivat International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan mukaan kaikki nastarenkaiden valmistuksesta ja käytöstä aiheutuvat vaikutukset. Nastarenkaiden koko elinkaaren analyysi osoittaa käytännössä, että ne pitäisi kieltää.

Tutkijat Anna Furberg, Sverker Molander ja Richard Arvidsson laskivat analyysissään, kuinka moni ihmishenki säästyy onnettomuuksissa natojen ansiosta. Sitä vastaan asetettiin esimerkiksi tilastot niistä ihmishengistä, jotka menetetään tärkeän nastamateriaalin eli koboltin louhinnassa Kongossa. Koboltti on lisäksi ns. konfliktimineraali eli sen louhiminen aiheuttaa väkivaltaisia ongelmia Kongossa.

Ruotsissa nastarenkaat pelastavat vuoittain 60-770 henkeä tieliikenteessä. Samaan aikaan nastarenkaat aiheuttavat välillisesti esimerkiksi pienhiukkaspäästöjen takia 570-2200 kuolemaa.

Nokian Renkaiden kritiikin mukaan nastarenkaat irrottavat tiestä ruotsalaistutkimuksessa oletettuja hiukkasia suurempia partikkeleita, joiden koko on vähintään 10 mikronia. On siksi väärin olettaa, että ihmiset olisivat jatkuvasti alttiita ilmassa leijuville PM10-hiukkasille.

Chalmersin tutkijoiden mukaan nastarenkaat irrottavat myös PM2.5-PM10 -kokoisia hiukkasia, joten Nokian Renkaat on väärässä. Nokian Renkaiden väite, jonka mukaan nastarenkaiden irrottamat partikkelit saavat myös kitkarenkaat toimimaan paremmin ja siten pelastamaan henkiä, on tutkijoiden mukaan oikein. Tämä oli kuitenkin jo mukana heidän esittämässään alkuperäisessä riskianalyysissä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template