JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Qualcomm on esitellyt ensimmäiset uutta 802.11ay-standardia tukevat wifi-piirit. Kyse on aiemmin WiGig-nimellä kehitetystä 60 gigahertsin alueen tekniikasta. Sen avulla langaton linkki kiihtyy yli 10 gigabitin sekuntinopeuteen.

802.11ay-standardia ei ole vielä nimetty WiFi Alliancen uuden terminologian mukaisesti, joten sen kaupallinen nimi on vielä auki. Seuraavan polven 802.11ax-tekniikalle on annettu nimeksi WiFi 6.

Qualcomm julkisti kerralla kaksi piirisarjaa reitittimiin ja kaksi päätelaitteisiin. Qualcommin mukaan kehitetyn tekniikan energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että uudet 80211ay-piirit tuovat mobiililaitteisiin yli 10 gigabitin wifi-nopeudet aiempia wifi-piirisarjoja pienemmällä tehonkulutuksella.

60 gigahertsin alueen käytössä on sekä hyvää että huonoa. Hyvää on se, että tarjolla on paljon vapaata kaistaa, joten radioiden käytössä on leveä putki. Huonoa on se, että taajuuden kasvaessa signaali lävistää yhä heikommin erilaisia esteitä kuten seiniä. Tämä rajoittaa tekniikan käyttökelpoisuutta.

Toisaalta ay-standardi mahdollistaa esimerkiksi 4K-videon striimaamisen langattomasti varsin kivutta. Toisaalta piirisarjojen pieni tehonkulutus mahdollistaa ns. WiFi-Sensing-aistimisen, jossa wifi-signaalin avulla voidaan tunnistaa esineitä ja ihmisiä.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2