JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Columbia Engineeringin tutkijat kertovat rakentaneensa Kerr-tyyppisen taajuuskampageneraattorin, joka ensimmäistä kertaa integroi laserin ja mikroresonaattorin näin keventäen merkittävästi järjestelmän koon ja tehonkäytön vaatimuksia. Vaikka taajuuskampoja generoivat mikroresonaattorit ovat jo nykyään pieniä. ne tukeutuvat ulkoisiin lasereihin, jotka ovat paljon suurempia, kalliimpia ja tehosyöppöjä.

Columbian tutkijat suunnittelivat laserin siten, että puolet laserkaviteetista rakentuu puolijohteisesta aaltoputkesta ja toinen puoli piinitridistä valmistetusta aaltoputkesta. Ensin mainitulla materiaalilla on suuri optinen vahvistus ja toisella erittäin pienin optinen häviö.

Tutkijoiden saavutus osoittaa, että enää ei tarvitse yhdistää erillisiä laitteita kuidun avulla vaan ne voidaan kaikki integroida fotoniikkasiruihin, jotka ovat kompakteja ja energiatehokkaita.

Mikroresonaattorit ovat tyypillisesti pieniä lasista tai piinitridistä valmistettuja pyöreitä levyjä tai renkaita. Taivuttamalla aaltoputki renkaan muotoon luodaan optinen ontelo, jossa valo kiertää useita kertoja, mikä johtaa vahvaan tehon kertymiseen. Kun rengas on oikein suunniteltu, yksitaajuinen pumppulaserin syöttösignaali voi tuottaa kokonaisen taajuuskamman renkaassa.

Tutkijaryhmä teki myös toisen tärkeän innovaation: mikroresonaattoreissa, joilla on äärimmäisen alhainen häviö, valo kiertää ja kasvattaa niin vahvan intensiteetin, että he saattoivat nähdä vahvan heijastuksen tulevan takaisin renkaasta.

Tutkijat asettivat mikroresonaattorin suoraan laserkaviteetin reunalle, niin että heijastus sai renkaan toimimaan aivan kuten yksi laserin peileistä ja auttoi pitämään laserin taajuudessaan.

- Sen sijaan, että käyttäisimme tavallista ulkoista laseria pumppaamaan taajuuskampaa erillisessä mikroresonaattorissa, meillä on nyt vapaus suunnitella laser, jolla voimme saada laserin ja resonaattorin vuorovaikuttamaan uusilla tavoilla, tutkijat hehkuttavat.

Kaikki optiikka sopii millimetrin mittakaavaan, ja tutkijat sanovat, että uusi laite on niin tehokas, että jopa tavallinen AAA-paristo riittää sen käyttämiseksi.

- Niitä voitaisiin käyttää ultra-täsmällisiin optisiin kelloihin, lasertutka- ja LiDAR-laitteissa tai spektroskopiassa tunnistaa biologisia tai ympäristön markkereita. Tuomme taajuuskammat pöytätason tutkimuskokeisiin lähemmäksi kannettavia tai jopa puettavia laitteita, kertovat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 18.10.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template