JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Columbia Engineeringin tutkijat kertovat rakentaneensa Kerr-tyyppisen taajuuskampageneraattorin, joka ensimmäistä kertaa integroi laserin ja mikroresonaattorin näin keventäen merkittävästi järjestelmän koon ja tehonkäytön vaatimuksia. Vaikka taajuuskampoja generoivat mikroresonaattorit ovat jo nykyään pieniä. ne tukeutuvat ulkoisiin lasereihin, jotka ovat paljon suurempia, kalliimpia ja tehosyöppöjä.

Columbian tutkijat suunnittelivat laserin siten, että puolet laserkaviteetista rakentuu puolijohteisesta aaltoputkesta ja toinen puoli piinitridistä valmistetusta aaltoputkesta. Ensin mainitulla materiaalilla on suuri optinen vahvistus ja toisella erittäin pienin optinen häviö.

Tutkijoiden saavutus osoittaa, että enää ei tarvitse yhdistää erillisiä laitteita kuidun avulla vaan ne voidaan kaikki integroida fotoniikkasiruihin, jotka ovat kompakteja ja energiatehokkaita.

Mikroresonaattorit ovat tyypillisesti pieniä lasista tai piinitridistä valmistettuja pyöreitä levyjä tai renkaita. Taivuttamalla aaltoputki renkaan muotoon luodaan optinen ontelo, jossa valo kiertää useita kertoja, mikä johtaa vahvaan tehon kertymiseen. Kun rengas on oikein suunniteltu, yksitaajuinen pumppulaserin syöttösignaali voi tuottaa kokonaisen taajuuskamman renkaassa.

Tutkijaryhmä teki myös toisen tärkeän innovaation: mikroresonaattoreissa, joilla on äärimmäisen alhainen häviö, valo kiertää ja kasvattaa niin vahvan intensiteetin, että he saattoivat nähdä vahvan heijastuksen tulevan takaisin renkaasta.

Tutkijat asettivat mikroresonaattorin suoraan laserkaviteetin reunalle, niin että heijastus sai renkaan toimimaan aivan kuten yksi laserin peileistä ja auttoi pitämään laserin taajuudessaan.

- Sen sijaan, että käyttäisimme tavallista ulkoista laseria pumppaamaan taajuuskampaa erillisessä mikroresonaattorissa, meillä on nyt vapaus suunnitella laser, jolla voimme saada laserin ja resonaattorin vuorovaikuttamaan uusilla tavoilla, tutkijat hehkuttavat.

Kaikki optiikka sopii millimetrin mittakaavaan, ja tutkijat sanovat, että uusi laite on niin tehokas, että jopa tavallinen AAA-paristo riittää sen käyttämiseksi.

- Niitä voitaisiin käyttää ultra-täsmällisiin optisiin kelloihin, lasertutka- ja LiDAR-laitteissa tai spektroskopiassa tunnistaa biologisia tai ympäristön markkereita. Tuomme taajuuskammat pöytätason tutkimuskokeisiin lähemmäksi kannettavia tai jopa puettavia laitteita, kertovat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 18.10.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2