JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Check Pointin syyskuun haittaohjelmatilasto paljastaa lähes 400 prosentin kasvun Applen IPhone-puhelimiin kohdistuvissa kryptolouhijahyökkäyksissä syyskuussa. Niissä käytetty Coinhive-haittaohjelma on pitänyt globaalin haittaohjelmatilaston ykköspaikkaa viime joulukuusta saakka.

Coinhiven esiintyvyys yritysverkoissa oli syyskuussa globaalisti 19 prosenttia ja Suomessa 23 prosenttia. Check Pointin tutkijat havaitsivat merkittävän nousun myös Coinhive-hyökkäyksissä, jotka kohdistuivat Safari-verkkoselainta käyttäviin PC-koneisiin. Safari on Apple-laitteissa yleisimmin käytetty selain.

Coinhiven kilpailija, Cryptoloot-louhintaohjelma, nousi samaan aikaan haittaohjelmatilaston kolmannelle sijalle. Cryptolootin kilpailuetu ovat Coinhivea pienemmät ”lisenssimaksut” eli osuudet, joita haittaohjelmien kehittäjät perivät louhituista kryptovaluuttamääristä.

- Hyökkäystavassa ei ole mitään uutta, mutta on kiinnostavaa, että se kohdistuu nyt nimenomaan Apple-laitteisiin. Tutkimme parhaillaan tämän syyskuun kahden viimeisen viikon aikana havaitun hyökkäysaallon mahdollisia syitä. Sillä välin yrityksissä kannattaa kiinnittää huomiota mobiililaitteiden tietoturvaan, joka on usein tietoturvan heikoin lenkki, korostaa Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat syyskuussa
  • Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla. Esiintyvyys 23 % organisaatioista.
  • Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille. Esiintyvyys 12 %.
  • Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla. Esiintyvyys 12 %.
  • Dorkbot – Pankkitroijalainen, joka urkkii uhrin tietoja ja jota käytetään usein myös palvelunestohyökkäysten toteuttamiseen. Esiintyvyys 11 %.
  • Ramnit – FTP-palvelimia hyödyntävä mato, joka valmistaa itsestään kopion ja levittää sen eteenpäin. Voi toimia myös takaovena. Esiintyvyys 11 %.
Maailman yleisimmät mobiililaitteiden haittaohjelmat syyskuussa:
  • Lokibot – Android-laitteiden pankkitroijalainen, joka voi myös muuntua kiristysohjelmaksi lukiten puhelimen.
  • Lotoor – Hakkerityökalu, joka hyödyntää Android-käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksia saadakseen itselleen pääkäyttäjän oikeudet.
  • Triada – Android-laitteiden takaovi, joka myöntää pääkäyttäjäoikeudet haittaohjelmien lataamiseen. Sen on havaittu myös urkkivan, millä verkkosivuilla uhri käy.
 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2