JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Check Pointin syyskuun haittaohjelmatilasto paljastaa lähes 400 prosentin kasvun Applen IPhone-puhelimiin kohdistuvissa kryptolouhijahyökkäyksissä syyskuussa. Niissä käytetty Coinhive-haittaohjelma on pitänyt globaalin haittaohjelmatilaston ykköspaikkaa viime joulukuusta saakka.

Coinhiven esiintyvyys yritysverkoissa oli syyskuussa globaalisti 19 prosenttia ja Suomessa 23 prosenttia. Check Pointin tutkijat havaitsivat merkittävän nousun myös Coinhive-hyökkäyksissä, jotka kohdistuivat Safari-verkkoselainta käyttäviin PC-koneisiin. Safari on Apple-laitteissa yleisimmin käytetty selain.

Coinhiven kilpailija, Cryptoloot-louhintaohjelma, nousi samaan aikaan haittaohjelmatilaston kolmannelle sijalle. Cryptolootin kilpailuetu ovat Coinhivea pienemmät ”lisenssimaksut” eli osuudet, joita haittaohjelmien kehittäjät perivät louhituista kryptovaluuttamääristä.

- Hyökkäystavassa ei ole mitään uutta, mutta on kiinnostavaa, että se kohdistuu nyt nimenomaan Apple-laitteisiin. Tutkimme parhaillaan tämän syyskuun kahden viimeisen viikon aikana havaitun hyökkäysaallon mahdollisia syitä. Sillä välin yrityksissä kannattaa kiinnittää huomiota mobiililaitteiden tietoturvaan, joka on usein tietoturvan heikoin lenkki, korostaa Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat syyskuussa
  • Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla. Esiintyvyys 23 % organisaatioista.
  • Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille. Esiintyvyys 12 %.
  • Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla. Esiintyvyys 12 %.
  • Dorkbot – Pankkitroijalainen, joka urkkii uhrin tietoja ja jota käytetään usein myös palvelunestohyökkäysten toteuttamiseen. Esiintyvyys 11 %.
  • Ramnit – FTP-palvelimia hyödyntävä mato, joka valmistaa itsestään kopion ja levittää sen eteenpäin. Voi toimia myös takaovena. Esiintyvyys 11 %.
Maailman yleisimmät mobiililaitteiden haittaohjelmat syyskuussa:
  • Lokibot – Android-laitteiden pankkitroijalainen, joka voi myös muuntua kiristysohjelmaksi lukiten puhelimen.
  • Lotoor – Hakkerityökalu, joka hyödyntää Android-käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksia saadakseen itselleen pääkäyttäjän oikeudet.
  • Triada – Android-laitteiden takaovi, joka myöntää pääkäyttäjäoikeudet haittaohjelmien lataamiseen. Sen on havaittu myös urkkivan, millä verkkosivuilla uhri käy.
 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template