JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Viime päivät on kohistu siitä, että Kiinan epäillään istuttaneen amerikkalaisyritysten ja viranomaisten käyttämien verkkolaitteiden piirikorteille vakoilupiirejä. Amerikkalainen tietoturva-asiantuntija Adam Segal ei ihmetellyt tätä millään muotoa tänään CyberSecurity Nordic -tapahtumassa Helsingissä.

Segal toimii tietoturva-asiantuntijana valtioiden välisiä suhteita tutkivassa CFR- neuvostossa (Council of Foreign Relations). Hänen mukaansa Kiina on jo nyt aktiivisin toimija kybertekniikassa ja -vakoilussa. – Kiinan presidentti Xi Jinping on julkistanut, ettei kansallista turvallisuutta ole ilman kyberturvallisuutta.

Segalin mukaan Kiina näkee internetin kaksiteräisenä miekkana: toisaalta se mahdollistaa talouskasvun, mutta toisaalta valtion pitää varmistaa, että kansalaiset saavat oikeaa, hyväksyttyä tietoa. Siksi he ovat rakentaneet oman ”Kiinan palomuurinsa”. Tämän takia Alibaban kaltaiset yritykset joutuvat palkkaamaan kymmeniä tuhansia sensoreita, jotka poistavat epätoivotun informaation verkosta erittäin nopeasti.

Segalin mukaan kybertekniikka on maalle ennen kaikkea sotilasase. Konfliktissa Kiina haluaa kyberhallinnan, informaation hallinnan nopeasti. Ensimmäisenä. - Tämän takia Kiina testaa länsimaisia järjestelmiä jatkuvasti, löytyykö niistä aukkoja.

Olisiko Kiinan siis voinut ujuttaa vakoilupiirejä Applen ja Amazonin ja Pentagonin palvelinkorteille? Segalin mukaan ilman muuta. Kiinalaisosaaminen riittää tähän ilman muuta. – Ja vaikka tätä ei olisikaan nyt tapahtunut, on tällaista hakkeri-iskua pelätty pitkän aikaa.

Kiinan näkemys kyberturvallisuudesta eroaa länsimaisesta. Amerikkalainen lähestymistapa korostaa globaalia, avointa ja yhteensopivaa järjestelmää. Kiinan näkee asia päinvastoin. Avoimen sijaan maalla pitää olla kybersuvereniteetti. Internetiä pitää kontrolloida kuten mitä tahansa valtion kannalta keskeistä aluetta.

Ja mitkä työkalut sillä onkaan käytössä. Tiedeaineissa ja matematiikassa Kiinassa valmistuu joka vuosi kuusi miljoonaa ammattilaista. – Onkin aivan selvää, että vuoteen 2030 mennessä Kiinasta tulee tekoälyn supervalta. Ja kybervakoilun, Segal korostaa.

Entä ovatko kiinalaiset vaikuttaneet USA:n vaaleihin? Tätä Segal ei usko. - Heillä on parempia työkaluja vaikuttamiseen. Minusta on olemassa kahdenlaisia amerikkalaisyrityksiä: Niitä jotka Kiina on hakkeroinut ja niitä jotka eivät vielä tiedä sitä.

Toisaalta amerikkalaiset eivät ole sen kummempia. USA on hakkeroinut Petrobrasin öljy-yhtiön ja Huawein ”kansallisista syistä”. – Jostain syystä tätä pidetään Yhdysvalloissa jotenkin hyvänä hakkerointina teollisuusvakoilun eli pahan hakkeroinnin sijaan.

Segalin esitys oli erityisen ajatuksia herättävä aikana, jolloin meillä kiistellään siitä, pitäisikö viranomaisten saada seurata rikollisten dataliikennettä ilman oikeuden lupaa. Kybervakoilun suhteen suomalaiset ovat joko naiiveja tai typeriä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template