JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth on yksi tämän hetken menestyksekkäimpiä langattomia tekniikoita. Tänä vuonna myydään kaikkiaan lähes neljä miljardia Bluetooth-piiriä ja uusimman 5-standardin myötä yhteydet kantavat parhaimmillaan 1500 metrin päähän. Tällaisen moduulin on juuri esitellyt sveitsiläinen u-blox.

U-blox kertoo, että NINA-B3 on sen ensimmäinen Bluetooth 5 -moduuli, joka on kvalifioitu myös standardin uutta long range- eli pitkän kantaman toiminnallisuutta varten. Moduuli tuo Bluetooth-yhteyksiin 1500 metrin eli aiempaan verrattuna nelinkertaisen kantaman lisäksi kaksinkertaisen datanopeuden.

NINA-B3 on rakennettu Nordic Semiconductorin nRF52840-piirin ympärille, jonka ytimessä on Arm Cortex-M4-prosessori, yksi megatavua flashia sekä 256 kilotavun RAM-muisti. Moduuli on nastoitukseltaan ja mitoiltaan yhteensopiva u-bloxin NINA-sarjan aiempien moduulien kanssa, joten laitevalmistaja voi päivittää oman suunnittelunsa tukemaan pidempää kantamaa helposti.

Pidempi kantama on tullut Bluetooth 5 -standardin myötä aiempaa fiksummaksi toteuttaa. Aiemmin ainoa tapa lisätä kantamaa oli kasvattaa radion lähetystehoa. Tämä kasvatti suoraan laitteen tehonkulutusta ja lyhensi toiminta-aikaa akkuvirralla.

BT5-standardissa voidaan määritellä pidempi kantama joko 125 tai 500 kilobitin datanopeudella. Näin voidaan kasvattaa kantamaa, alentaa datanopeutta ja säilyttää pitkä toiminta-aika akkuvirralla. Moniin sovelluksiin tämä sopii erinomaisesti.

BT5-määrityksissä maksimilähetysteho on myös nostettu +10 dBm-tasosta +20:een. Tällä saadaan tarvittaessa kasvatettua kantamaa entisestään. Nordic Semiconductor on testannut kantaman kasvua ja BT5:llä päästään tosielämän tilanteissa aina yli kaksinkertaiseen kantamaan. Testeistä voi lukea enemmän NS:n blogista.

https://blog.nordicsemi.com/getconnected/tested-by-nordic-bluetooth-long-range

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template