JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth on yksi tämän hetken menestyksekkäimpiä langattomia tekniikoita. Tänä vuonna myydään kaikkiaan lähes neljä miljardia Bluetooth-piiriä ja uusimman 5-standardin myötä yhteydet kantavat parhaimmillaan 1500 metrin päähän. Tällaisen moduulin on juuri esitellyt sveitsiläinen u-blox.

U-blox kertoo, että NINA-B3 on sen ensimmäinen Bluetooth 5 -moduuli, joka on kvalifioitu myös standardin uutta long range- eli pitkän kantaman toiminnallisuutta varten. Moduuli tuo Bluetooth-yhteyksiin 1500 metrin eli aiempaan verrattuna nelinkertaisen kantaman lisäksi kaksinkertaisen datanopeuden.

NINA-B3 on rakennettu Nordic Semiconductorin nRF52840-piirin ympärille, jonka ytimessä on Arm Cortex-M4-prosessori, yksi megatavua flashia sekä 256 kilotavun RAM-muisti. Moduuli on nastoitukseltaan ja mitoiltaan yhteensopiva u-bloxin NINA-sarjan aiempien moduulien kanssa, joten laitevalmistaja voi päivittää oman suunnittelunsa tukemaan pidempää kantamaa helposti.

Pidempi kantama on tullut Bluetooth 5 -standardin myötä aiempaa fiksummaksi toteuttaa. Aiemmin ainoa tapa lisätä kantamaa oli kasvattaa radion lähetystehoa. Tämä kasvatti suoraan laitteen tehonkulutusta ja lyhensi toiminta-aikaa akkuvirralla.

BT5-standardissa voidaan määritellä pidempi kantama joko 125 tai 500 kilobitin datanopeudella. Näin voidaan kasvattaa kantamaa, alentaa datanopeutta ja säilyttää pitkä toiminta-aika akkuvirralla. Moniin sovelluksiin tämä sopii erinomaisesti.

BT5-määrityksissä maksimilähetysteho on myös nostettu +10 dBm-tasosta +20:een. Tällä saadaan tarvittaessa kasvatettua kantamaa entisestään. Nordic Semiconductor on testannut kantaman kasvua ja BT5:llä päästään tosielämän tilanteissa aina yli kaksinkertaiseen kantamaan. Testeistä voi lukea enemmän NS:n blogista.

https://blog.nordicsemi.com/getconnected/tested-by-nordic-bluetooth-long-range

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template