JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linus Torvaldskin on sanonut, että Linuxin heikko markkinaosuus PC-tietokoneissa on hänen suurin henkilökohtainen tappionsa. Tälläkin hetkellä vain kolme prosenttia PC-koneista toimii Linuxilla. Mutta miksi näin on? Linux-kehittäjä Simon Peter esitteli oman näkemyksensä ongelman syistä.

Ensinnäkin Linux on erittäin fragmentoitunut. Kolme prosentin siivu on jaettu usean sadan jakeluversion kesken, jotka eroavat toisistaan. Lisäksi tarjolla on kymmeniä eri työpöytiä, joilla sovellusten ulkonäöstä on paljon kiistaa. – Ratkaisu ei voi olla se, että jokaisesta sovelluksesta kehitetään eri versio eri jakeluversioihin ja eri työpöydille, Peter korosti.

Tämän takia esimerkiksi Adobe ei halua tarjota Photoshop-työkalujaan Linuxille. Peterin mukaan tämä voisi muuttua. Moni nykysovellus on alustariippumaton ja esimerkiksi Qt:llä koodatut käyttöliittymät toimivat hyvin kaikenlaisilla alustoilla. Firefox-selain on tästä hyvä esimerkki.

- Tyypillinen Linux-jakelu ei ole alusta Windowsin tai MacOS:n tapaan. Sovelluksia ei ajeta käyttöjärjestelmän päällä vaan ne asennetaan osaksi käyttöjärjestelmää. Kaikki menestyneet PC-käyttöjärjestelmän ovat alustoja. Eri Linux-jakeluversiot eivät ole, Peter valitti.

- Linux-jakeluita ei ole optimoitu ajamaan kolmansien osapuolten sovelluksia. Niissä maailma halutaan paketoida omaksi kokonaisuudekseen. Eikä jakeluissa anneta takeita sille, mihin kehittäjä voi käyttöjärjestelmässä luottaa.

Linux-ydin itsessään sisältää hyvin vakaan liitännän käyttöliittymään. Tällä hetkellä sovelluksia voi kasvavassa määrin asentaa ns. Snap-paketteina, joka yrittää korvata Linuxin puutteita alustana. Tämä ei ratkaise ongelmaa, Peter varoittaa.

Ainoa ratkaisu Peterin mielestä on yhteinen Linux-työpöytäalusta, jossa taataan esimerkiksi yhteensopivuus eri sovelluksiin vielä usean vuoden kuluttuakin. Tällä hetkellä esimerkiksi kirjastot sijoitetaan eri jakeluissa eri polkuihin. Ja kaikki sanovat, ettei asialle voi mitään.

Peterin mukaan jonkun pitäisi standardoida se, miten kirjastot ja ydinpalvelut on toteutettu eri jakeluversioissa. Hän myös esittää joitakin ehdotuksia, joilla Linuxista saataisiin kehitettyä enemmän alustankaltainen järjestelmä. Merkittävin lienee uusi standardointielin, joka valvoisi Linux-työpöytästandardia.

Peterin esitys löytyy Githubista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template