JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

VTT:n hyperspektrikamera on matkannut avaruudessa jo yli vuoden Aalto-1-nanosatelliitin kyydissä. Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen teknologia on osoittanut erinomaista kestävyyttä, kun syksyn 2017 vakava avaruusmyrsky altisti spektrikameran maan kiertoradalla äärimmäisille olosuhteille.  

Spektrikuvan avulla voidaan avaruudesta käsin nähdä sellaisia kohteita, jotka eivät erotu esimerkiksi ohuen pilviverhon takia tavallisella kameralla. Spektrikamera pystyy mittaamaan 500–900 nanometrin aallonpituuksia ja on kooltaan puoli cubesat-yksikköä (0,5U) eli 5 cm x 10 cm x 10 cm. Avaruudesta mitattavia spektrikaistoja on kyetty ohjelmoimaan ja kalibroimaan maasta käsin eli samaa laitteistoa pystyy joustavasti soveltamaan erityyppisiin mittauksiin.

Elokuussa Keski-Afrikan yläpuolella otetussa kuvassa (ohessa) näkyy Mbandakan lähellä oleva Tshuapa-joki. Spektri-informaatio on ilmaistu väärävärikuvana: sademetsän kasvillisuuden aiheuttama ns. ”punainen reuna” näkyy selvästi heijastavuuden kasvuna lähellä 700 nanometrin aallonpituutta.

- Samasta kohteesta otetusta tavallisesta kuvasta on paljon hankalampaa nähdä tämän kohteen piirteitä, joten spektrikameran datan avulla voi saada sellaista informaatiota, jota tavallinen kamera ei kykene erottamaan. Spektrikameran elektroniikka pohjautuu tavalliseen kuluttajaelektroniikkaan, mutta järkevällä suunnittelulla se on saatu avaruuskelpoiseksi, kommentoi erikoistutkija Antti Näsilä Aalto-1:n maasta ottamia spektrikuvia.

Kustannustehokkuuden avulla piensatelliiteista voidaan luoda suuria useiden satelliittimittalaitteiden konstellaatioita, jotka tuottavat maailmanlaajuisesti dataa perinteisiä satelliitteja nopeammalla syklillä. Tämä mahdollistaa avaruusteknologian hyödyntämisen erityyppisinä dataa ja tekoälyä soveltavina palveluina laajentaen hyödyntämismahdollisuudet tutkijoiden lisäksi myös uusille toimialoille ja markkinoille.

Seuraavaksi avaruuteen laukaisua odottaa VTT:n kehittämä maailman ensimmäinen piensatelliittikäyttöön soveltuva lähi-infrapuna-alueen (NIR/SWIR) hyperspektrikamera.

- Tämän spektrialueen data laajentaa teknologian hyödyntämismahdollisuuksia huomattavasti, koska se aistii myös näkyvän valon ulkopuolella aallonpituuksia, jotka sisältävät paljon informaatiota kappaleiden koostumuksesta ja ympäristön kemiasta, sanoo tutkimustiimin vetäjä Anna Rissanen.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template