JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yöpakkaset tulevat taas ja moni alkaa jo miettiä talvirenkaiden asentamista autoonsa. Yleisin valinta on edelleen nastarenkaat, mutta ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ne aiheuttavat enemmän ihmishenkien menetyksiä kuin pelastavat.

Göteborgilaisen Chalmersin teknisen korkeakoulun tutkijat ottivat International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan mukaan kaikki nastarenkaiden valmistuksesta ja käytöstä aiheutuvat vaikutukset. Nastarenkaiden koko elinkaaren analyysi osoittaa käytännössä, että ne pitäisi kieltää.

Ruotsissa 60 prosenttia talvirenkaista pureutuu jäiseen tiehen nastojen avulla. Naapurimaassa on kuten meilläkin käyty paljon keskustelua niistä pienhiukkaspäästöistä, joita syntyy nastojen repiessä irti partikkeleita teiden asvaltista.

Tutkijat Anna Furberg, Sverker Molander ja Richard Arvidsson laskivat analyysissään, kuinka moni ihmishenki säästyy onnettomuuksissa natojen ansiosta. Sitä vastaan asetettiin esimerkiksi tilastot niistä ihmishengistä, jotka menetetään tärkeän nastamateriaalin eli koboltin louhinnassa Kongossa. Koboltti on lisäksi ns. konfliktimineraali eli sen louhiminen aiheuttaa väkivaltaisia ongelmia Kongossa.

Ruotsissa nastarenkaat pelastavat vuoittain 60-770 henkeä tieliikenteessä. Samaan aikaan nastarenkaat aiheuttavat välillisesti 570-2200 kuolemaa. – Luvut osoittavat selvästi, että nastarenkaat aiheuttavat enemmän kuolemia kuin pelastavat, sanoo professori Sverker Molander.

Tutkijoiden mukaan jo pelkästään nastarenkaiden aiheuttamat pienhiukkaspäästöt kääntävät tilaston negatiiviseksi. Kun kaikki muut haitat lasketaan mukaan, tulos on erittäin selvä.

Nastarenkaiden hyödyistä nautitaan ennen kaikkea Pohjoismaissa, kun valtaosa haitoista kärsitään muualla. – Toiset elävät toisten kustannuksella, sanoo Molander suoraan.

Tutkijoiden mukaan parempi vaihtoehto olisi hyvä talvirengas ilman nastoja, ajotapojen muuttaminen turvallisemmaksi sekä auraamisen ja hiekoittamisen kehittäminen edelleen.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template