JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tekniikoita on nyt vuoden ajan testattu huollon ja kunnossapidon alueella Sovelton vetämässä VR/AR-hankkeessa. Hanketta vetäneen Risto Linturin mukaan viisi eri työpajaa vuoden aikana osoittivat, että tekniikka on käyttökunnossa ja valmista.

Tietenkin monet laitteet, kuten lisätyn todellisuuden AR-lasit ovat vielä osin raakileita. Markkinoille tulee kuitenkin koko ajan lisää uusia malleja, jotka ovat kevyempiä ja parempia. Suomalaisen Varjon myötä lasien tarkkuus kasvaa silmän tasolle.

Tänään järjestettiin Asennuksen, kunnossapidon ja kenttähuollon VR/AR-palvelunhankkeen loppuseminaari. Sen yhteydessä esitellyt demot osoittavat, kuinka paljon virtuaalitodellisuuden sovelluksissa on edistytty vuoden aikana. Kehitys on huimaa.

Demoissa oli esillä esimerkiksi Trimblen ohjelmistoja, joita voi jo ostaa Microsoftin sovelluskaupasta Hololens-laseihin. Trimblen Kim Nyberg arvioi, että viiden vuoden kuluttua lasit ovat hinnaltaan, tasoltaan ja akunkestoltaan kehittyneet niin, että niiden käytöstä tulee arkipäivää.

VIMAI-niminen startup on puolestaan kehittänyt tekniikan, jolla voidaan toteuttaa koko rakennuksen laajuinen sisätilapaikannus ilman laiteasennuksia, markkereita tai radiomajakoita. Mallinnus onnistuu vaikkapa kännykällä, 360-asteisella kameralla tai videokameralla. Kun malli on luotu, sovelluksessa voidaan esimerkiksi merkitä kokouspaikkoja vieraille. Paikat löytyvät sitten sovelluksella navigoimalla.

Accenturella oli puolestaan esillä Liquid Studio -yksikön demo, jossa HTC:n Vive-laseilla siirryttiin virtuaalimaailmaan. Laseissa siirrytään pian langattomaan aikaan, sillä HTC on tuomassa lähiaikoina tarjolla mallin, jossa data siirtyy laseihin gigabitin wifi-yhteydellä.

Accenturen ratkaisun etuna on erittäin pieni kaistanleveystarve. Mallit voidaan siirtää virtuaalimaailmaan etukäteen, jolloin liikkeen replikoiminen edellyttää vain navigointitietojen siirtoa.

Käyttöä näille eri tekniikoilla on todennäköisesti luvassa valtavasti. Risto Linturi muistutti, että automaation lisääntyessä jäljelle jäälopulta oikeastaan kunnossapito. – Robotit eivät osaa korjata itseään ja automaation lisääntyessä järjestelmät menevät usein epäkuntoon.

Sovelton VR/AR-hanke on osa hallituksen KIRA-digikärkihanketta, jossa haetaan ratkaisuja kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation hyödyntämiseen. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kehui jo, että KIRA-digi jatkuu myös ensi vuoden jälkeen, vaikka hallitus vaihtuukin.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template