JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Energian varastointi mahdollistaa sähkölaitteiden toiminnan silloin, kun ensisijainen energialähde ei ole käytettävissä. Jari Keskisen väitöskirjassaan kehittämissä superkondensaattoreissa energiaa varastoidaan esimerkiksi esineiden internetin (IoT) ja langattomien anturiverkkojen tarpeisiin.

Superkondensaattoreissa energia varastoidaan sähkökenttään. Ne muistuttavat akkuja, mutta energian latautuminen ja purkautuminen eivät edellytä sähkökemiallisia reaktioita. Tämän ansiosta niiden tehotiheys, elinikä ja käyttökelpoinen lämpötila-alue voivat olla selvästi parempia kuin akuilla.

Jari Keskinen kehitti väitöstyössään pieniä, taipuisia ja ympäristöystävällisiä superkondensaattoreita. - Koska energiaomavaraisten järjestelmien edullisuus on sovellusten laajamittaisen käytön kannalta oleellista, keskityttiin käyttämään edullisia materiaaleja ja valmistustekniikoita. Siksi komponenttien rakenteet valittiin niin, että niiden valmistaminen on mahdollista painotekniikalla. Materiaalivalinnoissa huomioitiin mahdollisuus kierrätykseen tai hävittämiseen polttamalla, Tampereen teknillisessä yliopistossa elektroniikan alalta väittelevä Keskinen kertoo.

Superkondensaattorit valmistettiin kartonki- tai polymeerialustoille. Muina materiaaleina käytettiin metallikalvoja, hiiltä, paperia, biopolymeeri kitosaania ja suolavettä. Joissakin tapauksissa sähkönjohtavuutta parannettiin hopeamusteella ja energiatiheyttä johtavien polymeerien soveltamisella. Komponenttien pinta-ala on muutama neliösenttimetri ja paksuus alle millimetri. Valmistettujen superkondensaattorien varauskyky on selvästi suurempi kuin vastaavan kokoisilla perinteisillä kondensaattoreilla on saavutettavissa.

Superkondensaattoreita käytettäessä tarvitaan käytännössä aina varsinainen energialähde, jonka tuottamaa energiaa superkondensaattori varastoi. - Mahdollisia tekniikoita ovat esimerkiksi valosta, liikkeestä tai lämpötilaeroista energiaa keräävät ratkaisut. Varastoinnin lisäksi superkondensaattoria voi hyödyntää antamaan energiaa tehohuipuissa, joihin energiakeräin ei pysty vastaamaan, Keskinen kertoo.

Jari Keskisen väitöskirja Supercapacitors on Flexible Substrates for Energy Autonomous Electronics tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa ensi perjantaina.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template