JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linus Torvalds ilmoitti viikko sitten jäävänsä toistaiseksi pois kernelin ylläpitäjän tehtävistä, jotta voisi keskittyä opettelemaan ihmisten parempaa kohtelua. Viikon aikana Torvaldsin ilmoitus on aiheuttanut lähinnä kaaoksen Linux-yhteisössä.

Välittömästi Torvaldsin jättäydyttyä sivuun Linux-yhteisössä otettiin käyttöön sama käyttäytymissäännöstö, joka on käytössä esimerkiksi Googlella, Githubissa ja kehitysympäristöjen yhteensopivuutta ajavassa Eclipsessä. Päätös on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton: toisaalta yritystä muuttaa Linux-yhteisön sääntöjä kiitellään, toisaalta moni katsoo, että kyse on vain vasemmistoliberaalien yrityksestä politisoida Linux-kehitys ja kaapata valta yhteisössä.

Tilanne on vähintäänkin kimurantti. Torvaldsin käytöstä pahimmillaan ei voi parhaalla tahdollakaan pitää oikeutettuna. Toisaalta Torvalds eri selvästikään näe asiallisen ja henkilökohtaisuuksiin käyvän kritiikin eroja samalla tavalla kuin moni muu.

Toisaalta moni kehittäjä näkee punaista uuden CoC-säännöstön (Code of Conduct) suunnassa. Kannattaa lukea esimerkiksi New Yorker -lehden analyysi tilanteesta. Jotkut kehittäjät ovat jo CoC-päätöksen jälkeen uhanneet perua lisenssisopimuksensa. Tämä tarkoittaisi, että osa kernelin koodista pitäisi poistaa.

New Yorker muistuttaa, että Torvaldsin kaltoin kohtelemia on lopulta häviävän pieni joukko. Liikkeen johtohahmoksi näyttää nousevan transseksuaali koodaaja Sage Sharp, joka on tehnyt kysymyksestä poliittisen. Samalla on ilmiselvää, että Torvaldsia tukevat syyllistyvät nyt asiattomuuksiin ja ylilyönteihin. Torvaldsin ympärille on syntynyt jonkinlainen henkilökultti, joka sallii johtajaltaan aivan liikaa.

Tällä hetkellä tilanne on hankala. Kernelin postituslistalla käydään keskustelua kehittäjien reaktiovaihtoehtoihin. Suurin kritiikki koskee sitä, miten CoC-valituksia tullaan käsittelemään. Valitukset säätelee Linux Foundationin teknisten neuvonantajien lautakunta, johon kuuluu kymmenen jäsentä. He ovat kaikki miehiä, joten joidenkin toivoma seksuaalinen tasa-arvo ei siinäkään kohtaa toteudu.

On kohtuullisen varmaa, että tilanne elää vielä. On myös mielenkiintoista nähdä, miten kernelin kehityssyklin kanssa käy? Vetovastuu on nyt Greg Kroah-Hartmanilla ja ainakin miehen vastaukset kehittäjille ovat äärimmäisen poliittisen korrekteja. Torvaldsilainen tapa kommentoida kehittäjien tuotoksia on kadonnut tyystin.

Veijo Ojanperä, ETN

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template