JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linus Torvalds ilmoitti viikko sitten jäävänsä toistaiseksi pois kernelin ylläpitäjän tehtävistä, jotta voisi keskittyä opettelemaan ihmisten parempaa kohtelua. Viikon aikana Torvaldsin ilmoitus on aiheuttanut lähinnä kaaoksen Linux-yhteisössä.

Välittömästi Torvaldsin jättäydyttyä sivuun Linux-yhteisössä otettiin käyttöön sama käyttäytymissäännöstö, joka on käytössä esimerkiksi Googlella, Githubissa ja kehitysympäristöjen yhteensopivuutta ajavassa Eclipsessä. Päätös on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton: toisaalta yritystä muuttaa Linux-yhteisön sääntöjä kiitellään, toisaalta moni katsoo, että kyse on vain vasemmistoliberaalien yrityksestä politisoida Linux-kehitys ja kaapata valta yhteisössä.

Tilanne on vähintäänkin kimurantti. Torvaldsin käytöstä pahimmillaan ei voi parhaalla tahdollakaan pitää oikeutettuna. Toisaalta Torvalds eri selvästikään näe asiallisen ja henkilökohtaisuuksiin käyvän kritiikin eroja samalla tavalla kuin moni muu.

Toisaalta moni kehittäjä näkee punaista uuden CoC-säännöstön (Code of Conduct) suunnassa. Kannattaa lukea esimerkiksi New Yorker -lehden analyysi tilanteesta. Jotkut kehittäjät ovat jo CoC-päätöksen jälkeen uhanneet perua lisenssisopimuksensa. Tämä tarkoittaisi, että osa kernelin koodista pitäisi poistaa.

New Yorker muistuttaa, että Torvaldsin kaltoin kohtelemia on lopulta häviävän pieni joukko. Liikkeen johtohahmoksi näyttää nousevan transseksuaali koodaaja Sage Sharp, joka on tehnyt kysymyksestä poliittisen. Samalla on ilmiselvää, että Torvaldsia tukevat syyllistyvät nyt asiattomuuksiin ja ylilyönteihin. Torvaldsin ympärille on syntynyt jonkinlainen henkilökultti, joka sallii johtajaltaan aivan liikaa.

Tällä hetkellä tilanne on hankala. Kernelin postituslistalla käydään keskustelua kehittäjien reaktiovaihtoehtoihin. Suurin kritiikki koskee sitä, miten CoC-valituksia tullaan käsittelemään. Valitukset säätelee Linux Foundationin teknisten neuvonantajien lautakunta, johon kuuluu kymmenen jäsentä. He ovat kaikki miehiä, joten joidenkin toivoma seksuaalinen tasa-arvo ei siinäkään kohtaa toteudu.

On kohtuullisen varmaa, että tilanne elää vielä. On myös mielenkiintoista nähdä, miten kernelin kehityssyklin kanssa käy? Vetovastuu on nyt Greg Kroah-Hartmanilla ja ainakin miehen vastaukset kehittäjille ovat äärimmäisen poliittisen korrekteja. Torvaldsilainen tapa kommentoida kehittäjien tuotoksia on kadonnut tyystin.

Veijo Ojanperä, ETN

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template