JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Singaporelaisen Yale-NUS Collegen ja sveitsiläisen Fribourgin yliopiston tutkijat ovat löytäneet luonnosta uudenlaisen värinmuodostusmekanismin. Sen avulla voidaan paitsi luoda uutta kosmetiikkaa ja maaleja myös näyttöjä, joissa kuvan värintoistoon ei vaikuta katselukulma ja jopa vähentää signaalihäviötä optisissa kuiduissa.

Filippiineillä tavattavan Pachyrrhynchus congestus pavonius -kärsäkkään siipikuorien värikuviot kattavat laajat värisävyt. Useimmat hyönteiset pystyvät tuottamaan vain yhden tai kaksi väriä.

Sateenkaaripaletin tuottamiseksi kärsäkäs käyttää värinmuodostusmekanismia, jossa värien hienosäätö perustuu kitiinin kolmiulotteiseen kiderakenteeseen, jossa väriä määrittää kiderakenteen koko ja kitiinimäärä.

Tyypillisesti luonnon tapa tuottaa eri sävyjä samassa eläimessä syntyy kitiinirakenteista, jotka ovat kooltaan ja tilavuudeltaan kiinteitä ja eri värejä syntyy suuntaamalla rakenne eri kulmiin, mikä heijastaa valon eri aallonpituuksina.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 19.9.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template