JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Läppärit, älypuhelimet ja sähköajoneuvot perustuvat tällä hetkellä litiumakkuihin. Litium on kuitenkin kallis materiaali ja sen tuottamiseen kulutetaan esimerkiksi valtavat määrät vettä. Birminghamin yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet litiumille edullisen korvaajan.

American Chemical Societyn lehdessä julkistettu tutkimus kertoo, että litiumin voi korvata natrium. Se on halpaa ja sitä löytyy käytännössä rajattomasti merivedestä. Natriumionit ovat kuitenkin litiumioneita suurempia, joten sitä ei voida vain vaihtaa litiumin tilalle.

Natrium ei esimerkiksi sovi yleisimmin käytetyn anodin eli grafiitin hiilikerrosten väliin. Tutkija Andrew Morrisin johdolla yritettiin etsiä keinoja toteuttaa natriumakku niin, että se vastaisi litiumakkua kapasiteetiltaan, latausnopeudeltaan sekä energia- ja tehotiheydeltään.

Yhdessä Cambridgen yliopiston kollegoiden kanssa Morris selvitti, mitä tapahtuu kun natriumia lisätään fosforiin. Simulointien perusteella fosfori muodostaa spiraaleja latauksen keskivaiheissa.

Tutkijat onnistuivat muodostamaan elektrodirakenteen, jossa varauksenkuljettajien kapasiteetti oli 7-kertainen samanpainoiseen grafiittiin verrattuna. Tämä antaa suuren mahdollisuuden kehittää natrium-pohjaisia anodeita.

Tutkijoiden työ jatkuu nyt natriumakun kaupallistamiseksi.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template