JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tietoturvayhtiö Check Pointin uusin haittaohjelmatilasto kertoo, että laajamittainen Ramnit-matojen hyökkäysaalto nosti pankkitroijalaisten esiintyvyyden tavallista korkeammaksi elokuussa. Ramnit nousi Suomen haittaohjelmistotilastossa peräti sijalle viisi.

Ramnit-hyökkäysten määrä kaksinkertaistui loppukesän aikana kevään lukemista. Suuri osa Ramnit-liikenteestä liittyi kampanjaan, joka pyrki ottamaan uhrien tietokoneita kyberrikollisten käyttöön välityspalvelimiksi.

Myös muita pankkitroijalaisia havaittiin tavallista enemmän. Niitä oli kaikkiaan liikkeellä elokuussa yli kaksinkertainen määrä kesäkuuhun verrattuna. Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz kertoo, että tämä oli jo toinen peräkkäinen kesä, jolloin kyberrikolliset hyödynsivät helpon rahan toivossa nimenomaan pankkitroijalaisia.

- Kyberrikolliset tietävät, mitä tekevät. He pyrkivät valitsemaan hyökkäyskeinot, jotka tuottavat todennäköisimmin tulosta kunakin ajankohtana. Nähtävästi verkossa liikkuvien selainkäytös on kesäkuukausina sellaista, että se tekee heistä alttiita pankkitroijalaisille, Horowitz jatkaa.

Horowitzin mukaan pankkitroijalaisten ja muidenkin ei-toivottujen vieraiden pääsy yritysverkkoihin on mahdollista estää monikerroksisella kyberturvallisuusstrategialla, joka suojaa sekä tunnetuilta haittaohjelmaperheiltä että täysin uusilta uhilta.

Globaalin haittaohjelmatilaston ykkösenä jatkoi elokuussa kryptovaluutan louhija Coinhive, joka oli läsnä 17 prosentissa yritysverkoista. Suomessa Coinhive oli niin ikään listaykkönen 16 prosentin levinneisyydellä. Suomessa sijoilla kaksi ja kolme olivat Roughted 12 prosentin ja Sality 11 prosentin levinneisyydellä.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat elokuussa

1. Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
2. Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
3. Sality – Leviää tartunnan saaneiden tiedostojen, ulkoisten muistien ja verkkojakojen kautta ja käytetään yleensä roskapostituksiin.
4. Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla.
5. Ramnit – FTP-palvelimia hyödyntävä mato, joka valmistaa itsestään kopion ja levittää sen eteenpäin. Voi toimia myös takaovena.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template