JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tietoturvayhtiö Check Pointin uusin haittaohjelmatilasto kertoo, että laajamittainen Ramnit-matojen hyökkäysaalto nosti pankkitroijalaisten esiintyvyyden tavallista korkeammaksi elokuussa. Ramnit nousi Suomen haittaohjelmistotilastossa peräti sijalle viisi.

Ramnit-hyökkäysten määrä kaksinkertaistui loppukesän aikana kevään lukemista. Suuri osa Ramnit-liikenteestä liittyi kampanjaan, joka pyrki ottamaan uhrien tietokoneita kyberrikollisten käyttöön välityspalvelimiksi.

Myös muita pankkitroijalaisia havaittiin tavallista enemmän. Niitä oli kaikkiaan liikkeellä elokuussa yli kaksinkertainen määrä kesäkuuhun verrattuna. Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz kertoo, että tämä oli jo toinen peräkkäinen kesä, jolloin kyberrikolliset hyödynsivät helpon rahan toivossa nimenomaan pankkitroijalaisia.

- Kyberrikolliset tietävät, mitä tekevät. He pyrkivät valitsemaan hyökkäyskeinot, jotka tuottavat todennäköisimmin tulosta kunakin ajankohtana. Nähtävästi verkossa liikkuvien selainkäytös on kesäkuukausina sellaista, että se tekee heistä alttiita pankkitroijalaisille, Horowitz jatkaa.

Horowitzin mukaan pankkitroijalaisten ja muidenkin ei-toivottujen vieraiden pääsy yritysverkkoihin on mahdollista estää monikerroksisella kyberturvallisuusstrategialla, joka suojaa sekä tunnetuilta haittaohjelmaperheiltä että täysin uusilta uhilta.

Globaalin haittaohjelmatilaston ykkösenä jatkoi elokuussa kryptovaluutan louhija Coinhive, joka oli läsnä 17 prosentissa yritysverkoista. Suomessa Coinhive oli niin ikään listaykkönen 16 prosentin levinneisyydellä. Suomessa sijoilla kaksi ja kolme olivat Roughted 12 prosentin ja Sality 11 prosentin levinneisyydellä.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat elokuussa

1. Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
2. Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
3. Sality – Leviää tartunnan saaneiden tiedostojen, ulkoisten muistien ja verkkojakojen kautta ja käytetään yleensä roskapostituksiin.
4. Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla.
5. Ramnit – FTP-palvelimia hyödyntävä mato, joka valmistaa itsestään kopion ja levittää sen eteenpäin. Voi toimia myös takaovena.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template