JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tietoturvayhtiö Check Pointin uusin haittaohjelmatilasto kertoo, että laajamittainen Ramnit-matojen hyökkäysaalto nosti pankkitroijalaisten esiintyvyyden tavallista korkeammaksi elokuussa. Ramnit nousi Suomen haittaohjelmistotilastossa peräti sijalle viisi.

Ramnit-hyökkäysten määrä kaksinkertaistui loppukesän aikana kevään lukemista. Suuri osa Ramnit-liikenteestä liittyi kampanjaan, joka pyrki ottamaan uhrien tietokoneita kyberrikollisten käyttöön välityspalvelimiksi.

Myös muita pankkitroijalaisia havaittiin tavallista enemmän. Niitä oli kaikkiaan liikkeellä elokuussa yli kaksinkertainen määrä kesäkuuhun verrattuna. Check Pointin tietoturvatutkijoiden tiimin vetäjä Maya Horowitz kertoo, että tämä oli jo toinen peräkkäinen kesä, jolloin kyberrikolliset hyödynsivät helpon rahan toivossa nimenomaan pankkitroijalaisia.

- Kyberrikolliset tietävät, mitä tekevät. He pyrkivät valitsemaan hyökkäyskeinot, jotka tuottavat todennäköisimmin tulosta kunakin ajankohtana. Nähtävästi verkossa liikkuvien selainkäytös on kesäkuukausina sellaista, että se tekee heistä alttiita pankkitroijalaisille, Horowitz jatkaa.

Horowitzin mukaan pankkitroijalaisten ja muidenkin ei-toivottujen vieraiden pääsy yritysverkkoihin on mahdollista estää monikerroksisella kyberturvallisuusstrategialla, joka suojaa sekä tunnetuilta haittaohjelmaperheiltä että täysin uusilta uhilta.

Globaalin haittaohjelmatilaston ykkösenä jatkoi elokuussa kryptovaluutan louhija Coinhive, joka oli läsnä 17 prosentissa yritysverkoista. Suomessa Coinhive oli niin ikään listaykkönen 16 prosentin levinneisyydellä. Suomessa sijoilla kaksi ja kolme olivat Roughted 12 prosentin ja Sality 11 prosentin levinneisyydellä.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat elokuussa

1. Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
2. Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
3. Sality – Leviää tartunnan saaneiden tiedostojen, ulkoisten muistien ja verkkojakojen kautta ja käytetään yleensä roskapostituksiin.
4. Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla.
5. Ramnit – FTP-palvelimia hyödyntävä mato, joka valmistaa itsestään kopion ja levittää sen eteenpäin. Voi toimia myös takaovena.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2