JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

LiFi eli Light Fidelity on tekniikka, jossa näkyvän valon välkyntää käytetään datansiirtoon. Edinburghin yliopiston mobiilitekniikan professori Harald Haasin vuonna 2011 esittämä idea on nyt edennyt käyttöön asti. Skotlantilaisessa koulussa testataan LiFi-pohjaista laajakaistayhteyttä.

Tekniikan edinburghilaiselle yläasteelle toimittaa Haasin perustama pureLiFi. Kouluun asennetaan ledilamppuja, joiden välkynnän mukana siirretään dataa läppäreihin mokkulan välityksellä.

Ledivalojen synnyttämä datalinkki ei kykene tietenkään läpäisemään esimerkiksi seiniä, mikä rajoittaa yhteyden kantaman muutamaan metriin. Linkkiä voidaan kuitenkin hyvin käyttää pienen hotspotin tavoin. Ledilampun täytyy olla päällä, jotta Li-Fi -yhteys toimisi. Lamppu voidaan kuitenkin himmentää alle tuhannen lumeniin valotehoon eli hyvin himmeäksi.

Teoriassa esimerkiksi luokkahuoneessa voi olla kahdeksan LiFI-lamppua, joista kukin lähettää dataa 42 megabitin sekuntinopeudella. Tilassa olevilla on käytössä siis yli 300 megabitin laajakaistayhteys, joka kuluttaa merkittävästi wifiä vähemmän energiaa. LiFi-lampuilla on omat IP-osoitteensa, joten yhden lampun alueelta toiselle siirtyvä voi säilyttää yhteytensä verkkoon.

Brittilaivasto ehti jo tutkia LiFi-tekniikan soveltumista käyttöönsä ja testien perusteella datayhteys oli immuuni esimerkiksi vihollisen tutkasignaaleille, jotka sekoittavat monet muut datayhteydet. Operaattori O2 puolestaan testaa LiFiä Sloughissa sijaitsevan pääkonttorinsa nettiyhteyksiin.

LiFiä varten on myös perustettu oma työryhmä IEEE:n 802.11-ryhmän alle. Osaksi wifi-standardiperhettä LiFi on tulossa termillä 802.11bb. Standardin odotetaan valmistuvan vuonna 2021 ensimmäisten draftien valmistuessa jo ensi vuonna.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template