JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tarkka paikannus on edelleen iso haaste älypuhelimille sisätiloissa. Nyt asiaan on tulossa parannus Android-leirissä, kun laitteet alkavt tukea uutta RTT-protokollaa wifin yli. Paikannustarkkuus paranee noin metriin eli 10 kertaa nykyistä tarkemmaksi.

Kyse on wifi-pohjaisesta RTT-protokollasta (round-trip-time), joka on IEEE:ssä tunnettu nimellä IEEE 802.11mc. Standardi hyväksyttiin loppuvuodesta 2016 ja viime vuoden aikana tuki uudelle protokollalle alkoi ilmestyä piirisarjoihin.

RTT:ssä on käytännössä kyse RF-signaalien lentoajasta reitittimestä päätelaitteeseen ja takaisin. Wifi-signaalien perusteella Android-päätelaite tietää, mitkä reitittimistä tukevat RTT-paikannusta. Puhelin esittää RTT-pyynnön yhdelle reitittimistä, joka tämän jälkeen aloittaa lähettämällä FTM-datapaketin (Find Timing Measurement), johon päätelaite vastaa. Molemmista lähetyksistä tulee aikaleima, jonka perusteella puhelin tietää etäisyytensä reitittimestä.

RTT-protokolla mahdollistaa sen, että päätelaite saa saman FTM-tiedon useista reitittimistä, mikä tekee määritetystä sijainnista tarkemman. Android-laite osaa laskea FTM-informaation tilastoista paitsi suunnan, myös reitin. Neljän reitittimen tiedon perusteella Androidin RTT-protokolla osaa laskea laitteen sijainnin 1-2 metrin tarkkuudella

Androidin uusin versio PIe eli 9 sisältää rajapinnan, jonka avulla laitteet voivat hyödyntää uutta wifi-paikannustekniikkaa. Tekniikka tulee käytännössä laitteisiin vuoden-parin sisällä, mutta Google on jo tuomassa sitä omiin Pixel-puhelimiinsa Pie-päivityksen myötä.

Google on myös lisäämässä RTT-protokollan osia Fused Location Provider -rajapintaan, jonka avulla Android-käyttäjät voivat merkitä sijaintinsa karttoihin pääasiassa GPS-paikkasignaalin avulla. Jos tiloissa on reitittimiä, jotka tukevat RTT-protokollaa, karttaan merkitty sijainti on tarkempi.

Tekniikassa on omat haasteensa ja rajoituksensa. Joskus päätelaite saa FTM-informaation signaalin kautta, joka on heijastunut jostakin (suoran näkyyhteyden signaalin sijaan). Googlen mukaan tämä voi aiheuttaa paikannuksessa noin puolen metrin virheen. Tätäkin voidaan parantaa piirisarjalla tehtävillä suodinalgoritmeilla.

RTT-paikannusta tukevia reitittimiä ei vielä markkinoille ole, mutta tämä puute on poistumassa jo lähiaikoina.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2