JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä lausuntokierroksella ollut SFS 6002 -standardi on vahvistettu ja julkaistu. Standardi on päivitetty vastaamaan uuden sähköturvallisuuslain termistöä. Suurista muutoksista ei ole kyse ja muutokset julkaistiin muutoslehtenä, jossa on viisi varsinaista tekstisivua.

Suomessa sähkötöissä noudatetaan sähkötyöturvallisuusstandardia SFS 6002. Standardi sisältää lainsäädäntöä tarkempia ohjeita turvallisesta työskentelystä. Standardi uusitaan Suomessa noin kymmenen vuoden välein vastaamaan työmenetelmien kehitystä. Myös tapahtuneita onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita seurataan ja otetaan huomioon standardin kehittämisessä.

Edellisen kerran standardi uudistettiin laajemmin vuonna 2015, jolloin otettiin huomioon muun muassa sähköautojen sähkötyöt. Vanhassa standardissa viitattiin vanhentuneeseen lainsäädäntöön. Koska muutokset olivat pieniä ja kymmenen vuoden uusimissyklistä halutaan pitää kiinni, standardin muutokset julkaistiin muutoslehtenä. Myös ajantasainen muutoksin varustettu kokonainen standardi eli SFS 6002:2015 + A1:2018 on saatavilla.

17.8.2018 vahvistettu ja 4.9.2018 julkaistu standardi on periaatteessa voimassa saman tien. Syksyn 2018 sähköturvallisuustutkinnossa voi vastata joko vanhan tai uuden standardin mukaisesti ja lopullisesti sähköturvallisuusviranomainen Tukes siunaa standardin vuodenvaihteessa ohjeessa S10, jossa on listattu standardit, joita noudattamalla olennaisten turvallisuusvaatimusten katsotaan täyttyvän.

Olennaisin sisältömuutos standardissa on, että kansainvälisestä esikuvastandardista EN 50110-1 aiemmin suoraan käännetty termi työstä vastaava henkilö – jota suomalainen sähköturvallisuuslainsäädäntö ei tunne – on muutettu standardissa Suomen sähköturvallisuuslainsäädännöstäkin löytyväksi työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojaksi.

Merkittävä osa ammattilaisten sähkötapaturmista johtuu siitä, että jännitteettömyyden toteaminen laiminlyödään vaikka sitä vaaditaan lakitasolla asti. ”Kyllähän minä otin sieltä sähköt pois niin ei tarvitse mitään mittailla” -asenne kostautuu, jos sähkökaaviossa on virhe tai itse tai kollega on avannut väärän katkaisijan. Myös erottamiseen käytettävässä laitteessa voi olla vika: esimerkiksi vuonna 2009 asentaja kuoli Pedersöressä, kun yksi 20 kilovoltin erottimen koskettimista ei auennut, koska sammutuspiiska oli takertunut vetorautaan. Jännitteettömyyden toteaminen ja suurjännitteellä pakollinen työmaadoitus oli laiminlyöty.

Kirjoittaja Vesa Linja-aho työskentelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa lehtorina ja on sähkötyöturvallisuusstandardista vastaavan Sesko ry:n komitean jäsen.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template