JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Keväällä lausuntokierroksella ollut SFS 6002 -standardi on vahvistettu ja julkaistu. Standardi on päivitetty vastaamaan uuden sähköturvallisuuslain termistöä. Suurista muutoksista ei ole kyse ja muutokset julkaistiin muutoslehtenä, jossa on viisi varsinaista tekstisivua.

Suomessa sähkötöissä noudatetaan sähkötyöturvallisuusstandardia SFS 6002. Standardi sisältää lainsäädäntöä tarkempia ohjeita turvallisesta työskentelystä. Standardi uusitaan Suomessa noin kymmenen vuoden välein vastaamaan työmenetelmien kehitystä. Myös tapahtuneita onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita seurataan ja otetaan huomioon standardin kehittämisessä.

Edellisen kerran standardi uudistettiin laajemmin vuonna 2015, jolloin otettiin huomioon muun muassa sähköautojen sähkötyöt. Vanhassa standardissa viitattiin vanhentuneeseen lainsäädäntöön. Koska muutokset olivat pieniä ja kymmenen vuoden uusimissyklistä halutaan pitää kiinni, standardin muutokset julkaistiin muutoslehtenä. Myös ajantasainen muutoksin varustettu kokonainen standardi eli SFS 6002:2015 + A1:2018 on saatavilla.

17.8.2018 vahvistettu ja 4.9.2018 julkaistu standardi on periaatteessa voimassa saman tien. Syksyn 2018 sähköturvallisuustutkinnossa voi vastata joko vanhan tai uuden standardin mukaisesti ja lopullisesti sähköturvallisuusviranomainen Tukes siunaa standardin vuodenvaihteessa ohjeessa S10, jossa on listattu standardit, joita noudattamalla olennaisten turvallisuusvaatimusten katsotaan täyttyvän.

Olennaisin sisältömuutos standardissa on, että kansainvälisestä esikuvastandardista EN 50110-1 aiemmin suoraan käännetty termi työstä vastaava henkilö – jota suomalainen sähköturvallisuuslainsäädäntö ei tunne – on muutettu standardissa Suomen sähköturvallisuuslainsäädännöstäkin löytyväksi työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojaksi.

Merkittävä osa ammattilaisten sähkötapaturmista johtuu siitä, että jännitteettömyyden toteaminen laiminlyödään vaikka sitä vaaditaan lakitasolla asti. ”Kyllähän minä otin sieltä sähköt pois niin ei tarvitse mitään mittailla” -asenne kostautuu, jos sähkökaaviossa on virhe tai itse tai kollega on avannut väärän katkaisijan. Myös erottamiseen käytettävässä laitteessa voi olla vika: esimerkiksi vuonna 2009 asentaja kuoli Pedersöressä, kun yksi 20 kilovoltin erottimen koskettimista ei auennut, koska sammutuspiiska oli takertunut vetorautaan. Jännitteettömyyden toteaminen ja suurjännitteellä pakollinen työmaadoitus oli laiminlyöty.

Kirjoittaja Vesa Linja-aho työskentelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa lehtorina ja on sähkötyöturvallisuusstandardista vastaavan Sesko ry:n komitean jäsen.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template