JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virtalähde on yksi suurimpia haasteita puettavissa laitteissa. Ranteessa pidettävät aktiivisuusmittarit ja älykellot toimisivat parhaiten, mikäli ne keräisivät itse tarvitsemansa energian. Amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka vie tekniikkaa eteenpäin.

Penn Staten yliopiston tutkijat ovat yhdessä Utahin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet ranteessa kannettavan laitteen, joka kerää energiaa käsivarren hitaasta liikkeestä kävellessä tai hölkätessa. Laite on rannekellon kokoinen ja kerää riittävästi virtaa henkilökohtaisen terveyskellon ajamiseen.

Tutkimusta johtaneen professori Susan Trolier-McKinstryn mukaan kehitetty laite hyödyntää käytettyjä materiaaleja 5-10 kertaa tehokkaammin kuin mikään tähänastinen vastaava laite.

Tutkijoiden kehittämä laite on pietsosähköinen. Siinä on kide, joka tuottaa sähkövirtaa puristuessaan ja vapautuessaan liikkeen voimasta. Laitteessa käytettiin tunnettua PZT-kalvoa, joka molemmilta puolilta päällystettiin taipuisalla metallikerroksella. Kalvosta tuli näin 4-5 kertaa aiempia virityksiä paksumpi.

Pietsosähköisen kalvon kykyä kerätä energiaa pystyttiin nostamaan manipuloimalla kalvon kiteiden suuntaa. PZT-kalvo kestää rasituksia, vääntämisiä ja puristamisia hyvin, joten sillä voidaan valmistaa varsin kestäviä energianlähteitä.

Laitteessa on messinkiroottori, johon on kosketuksissa useita PZT-vipuja. Kun roottori lähestyy vipua, siinä oleva magneetti karkottaa PZT-vivun magneetin. Tämä liike vaikuttaa PZT-kalvoon, mikä puolestaan tuottaa energiaa.

Jatkossa tutkijat pyrkivät kehittämään pietsosähköisen magneetteja hyödyntävän rakennelman, joka tuottaisi sähköä silloinkin, kun se ei ole liikkeessä. Tarkoituksena on, että laite keräisi tarvitsemansa energian esimerkiksi IoT-laitteen käyttöön koko vuorokauden ajan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template