JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Monessa työssä tietokoneelta tai tabletilta vaaditaan iskun-, tärinän-, pölyn ja jopa vedenkestävyyttä. Mutta voiko ostaja luottaa myyjään sanaan laitetta ostaessaan. Ei voi, varoittaa Toughpad- ja Toughbook-laitteista tunnettu Panasonic tutkimustietoon nojaten.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia ostajista luulee, että lujitettuna myytäville laitteille on jokin yhteinen standardi. Tutkimukseen vastanneista mobiililaitteiden ostajista 88 prosenttia sanoi tietokoneiden, tablettien ja muiden mobiililaitteiden lujitetun rakenteen olevan heille joko erittäin tärkeää tai melko tärkeää. Monet tunsivat lujitetuista laitteista käytetyt termit, mutta suurin osa ei käytännössä ymmärtänyt, mitä ne tarkoittavat.

Alle puolet ostajista tiesi IP-luokituksesta (Ingress Protection). Kaksi kolmannesta ei pystynyt kertomaan, että kysymyksessä on tiiviysluokitus nesteiden tai hiukkasten varalle, ja että suurempi luokitusnumero kertoo paremmasta suojauksesta.

69 prosenttia ostajista arveli termien “MIL-STD luokiteltu” ja “testattu MIL-STD:n mukaisesti” olevan vertailukelpoisia luokituksia – mitä ne eivät ole. Ostajat olivat epätietoisia myös yleisesti käytetyn US Military Standard 810G:n sisällöstä. Yli 35 prosenttia uskoi sen liittyvän akkukestoon. Todellisuudessa MIL-STD 810 on sarja testejä, joilla Yhdysvaltain asevoimat testaa laitteita erilaisissa käyttöolosuhteissa. Standardi sisältää paljon testejä, kuten tärinän ja pudotusten kestävyys, pöly, vesi ja äärimmäiset lämpötilat.

Tilanteen hullunkurisuutta lisää se, että 20 prosenttia ostajista ei tee omia testejä, vaan luottaa valmistajan ilmoituksiin. Panasonicin tietotuotteiden markkinointijohtaja Jan Kämpfer siteeraakin vanhaa viisautta: ”Ostaja varokoon!”

- Yhä useampi valmistaja lisää tuotteisiin vahvalta kuulostavia nimiä ja lujitusluokituksia. Näin ostaja voi hankkia liikkuville työntekijöilleen täysin sopimattomia laitteita. Se voi tulla kalliiksi ja on turhauttavaa laitteiden käyttäjille, Kämpfer varoittaa.

- Laitteella voi olla IP-luokitus tai Military Standard -logo, tai sen väitetään olevan vedenpitävä tai iskunkestävä, mutta ne eivät välttämättä takaa mitään. Kehotan kaikkia ostajia tutkimaan näitä väitteitä huolellisesti, ja pyytämään niistä tarkempia tietoja ja sertifikaatteja. Kannattaa selvittää, onko laitteen testannut riippumaton testilaitos. Sen lisäksi on syytä testata laitetta itse, aidoissa käyttöolosuhteissa.

Tutkimukseen haastateltiin 250 mobiiliteknologian hankintapäätöksiä tekevää Isossa-Britanniassa. Tutkimuslaitos Opinion Matters teki tutkimuksen Panasonicin toimeksiannosta.

Kiinnitä huomiota näihin

Panasonic on julkaissut lujitettuja laitteita käsittelevän Rugged Confusion -tietopaketin, joka löytyy Panasonicin verkkosivulta.

Koviin oloihin tietokonetta ostavan kannattaa aina kysyä myyjältä: 

  • Onko valmistajalla MIL-STD ja IP-luokituksen sertifikaatteja ja riippumattomia testituloksia?
  • Miten laite on suunniteltu, jos se on sekä kevyt että kestävä?
  • Onko MIL-STD-testit tehty vain yhdellä laitteella, vai onko testattuja laitteita ollut useampia?
  • Mitä näyttövaihtoehtoja laitteeseen on saatavilla?
  • Onko laitteeseen saatavissa tehoakku, ja onko akku helposti vaihdettavissa?
  • Mitä liitäntöjä laitteessa on ilman sovittimia?
  • Kuinka datasiirto toimii ja käytetäänkö siinä uusimpia tiedonsiirtostandardeja?
  • Miten virrankulutus on optimoitu?
 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template