JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

5G-standardi on valmis ja ensi vuonna pääsevät kuluttajatkin siitä todennäköisesti nauttimaan. Operaattorit kehuvat uuden mobiilitekniikan datanopeutta ja latenssia, mutta yhdestä asiasta ne ovat hiljaa. - Yhä useammin mobiilisignaali ei pääse sisään rakennuksiin, sanoo Browacomin toimitusjohtaja Tero Lepistö.

Lepistö palasi jo vuonna 2006 perustamansa Browacomin johtoon vedettyään viime vuodet VPN-talo Tosiboxin kansainvälisen kasvun kynnykselle. – Se yllätti, että vuosia sitten identifioitu ongelma on edelleen ratkaisematta, Lepistö kertoo.

- Sisäkuuluvuus on iso ongelma. Signaali ei pääse tiiviiksi rakennettujen passiivitalojen seinien tai ikkunoiden läpi. Ja minusta nettiyhteys mobiiliteitse on jokaisen perusoikeus, Lepistö vaatii.

Browacomilla on toki ongelmaan ratkaisu. Ensin kiinteistössä tehdään kuuluvuuskartoitus oululaisen Enhancellin työkaluilla. Kartoituksen jälkeen kuuluvuutta parannetaan toistimilla ja vahvistimilla, jotta mobiilisignaali saadaan kulkemaan kaikkialle.

Tämä on käytännössä välttämätön prosessi jokaiselle operaattorille. Mikäli asiakas ei saa dataansa sovitulla nopeudella, hän äänestää jaloillaan. Samat ongelmat koskevat kuitenkin jokaista operaattoria. Jokainen joutuu vetämään kiinteistöön omat toistimensa ja kaapelinsa, missä ei ole paljon järkeä.

Lepistö haluaisi kehittää monioperaattoriratkaisun, jossa kaikkien operaattorien signaali saataisiin yhdellä infralla jaettua laadukkaasti. – Tämä ei ole keneltäkään operaattorilta pois, eikä karsi bisnestä.

Sisäkuuluvuus on ongelma, joka tulee vain pahenemaan 5G-verkkojen myötä. Ensimmäisenä jakoon tulevat 5G-signaalit kulkee 3,5 gigahertsin alueella ja vaikka niissä ongelmat eivät vielä ole katastrofaalisia, taajuuden kasvaessa ongelmat pahenevat. – 28 gigahertsin signaali ei enää mene läpi mistään, Lepistö karrikoi.

Browacom voisi suunnitella monioperaattoritoistimen, jolla ongelma saataisiin ratkaistua. Mutta kuka tätä sisätilaverkkoa operoisi? Lepistö ehdottaa Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkon kaltaista ratkaisua, jossa operaattorien yhteisyritys vastaisi signaalin kuulumisesta kaikkialla, myös passiivitalojen seinien sisällä.

- Tärkeää olisi, että tästä ongelmasta ryhdyttäisiin keskustelemaan, Lepistö toivoo.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2