JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth-tekniikan 5-versio valmistui loppuvuonna 2016 ja se lupasi nopeamman datanyhteyden, pidemmän kantaman ja mesh-verkkotopologian. Komponenttien jakelija Rutronik on testannut neljännen ja viidennen polven alhaisen tehonkulutuksen Bluetooth- eli BLE-yhteyksiä ja julkistanut tuloksista mielenkiintoisen teknisen dokumentin.

Mittauksissa käytettiin Nordic Semiconductorin nRF52840-piiriä. Sen avulla testattiin kantamaa, datanopeutta ja tehonkulutusta erilaisilla linkin konfiguraatioilla niin sisä- kuin ulkotiloissa. Testit tehtiin sekä protoraudalla että esiohjelmistoilla, joten tämän hetken piirisarjojen tulokset ovat vielä parempia, Rutronik korostaa.

BLE 4.2 tukee yhden megabitin datanopeutta. 5-0-standardi toi siihen lisää kahden megabitin PHY-tason nopeuden (LE 2M) sekä esikoodatun version (LE Coded), jossa PHY-nopeus on määritelty joko 125 tai 500 kilobittiin sekunnissa. Nämä vaikuttavat esimerkiksi linkin käytössä olevaan tehobudjettiin.

BLE5:n piti parantaa kantama nelinkertaiseksi ja datanopeuden kaksinkertaiseksi. Eri lähetysmoodien takia näitä molempia ei voi saada samanaikaisesti.

BLE-linkin laatuun vaikuttavat niin 4- kuin 5-polvessa taajuuskaista (2400-2480 MHz), lähetysteho, lähetysolosuhteet eli ympäristö, yhteyden intervalli eli aikaväli, häiriöt, IFS eli datapakettien lähetysten välinen aika sekä pakettien koko.

Testin tuloksista näkyy, miten BLE4-linkit parametrit vaikuttavat suuresti kantamaan ja datanopeuteen. Ulkona linkki ylsi parhaimmillaan 405 metrin päähän ja maksimilähetysteholla dataa saatiin siirtymään 283,5 kilobittiä sekunnissa. BLE5-tekniikalla päästiin high speed -moodissa 65 metrin matkalla lähes megabitin datanopeuteen. Pisimmillään kantamaksi saatiin 8 dBm lähetysteholla 527 metriä. Toisaalta metsässä linkki ylsi parhaimmillaankin vain 95 metriin.

Raportti antaa monella osviittaa siitä, miten BLE-yhteys pitää konfiguroida oman sovelluksen kannalta optimaalisella tavalla. Rutronikin raporttiin voi tutustua yhtiön verkkosivuilla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template