JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth-tekniikan 5-versio valmistui loppuvuonna 2016 ja se lupasi nopeamman datanyhteyden, pidemmän kantaman ja mesh-verkkotopologian. Komponenttien jakelija Rutronik on testannut neljännen ja viidennen polven alhaisen tehonkulutuksen Bluetooth- eli BLE-yhteyksiä ja julkistanut tuloksista mielenkiintoisen teknisen dokumentin.

Mittauksissa käytettiin Nordic Semiconductorin nRF52840-piiriä. Sen avulla testattiin kantamaa, datanopeutta ja tehonkulutusta erilaisilla linkin konfiguraatioilla niin sisä- kuin ulkotiloissa. Testit tehtiin sekä protoraudalla että esiohjelmistoilla, joten tämän hetken piirisarjojen tulokset ovat vielä parempia, Rutronik korostaa.

BLE 4.2 tukee yhden megabitin datanopeutta. 5-0-standardi toi siihen lisää kahden megabitin PHY-tason nopeuden (LE 2M) sekä esikoodatun version (LE Coded), jossa PHY-nopeus on määritelty joko 125 tai 500 kilobittiin sekunnissa. Nämä vaikuttavat esimerkiksi linkin käytössä olevaan tehobudjettiin.

BLE5:n piti parantaa kantama nelinkertaiseksi ja datanopeuden kaksinkertaiseksi. Eri lähetysmoodien takia näitä molempia ei voi saada samanaikaisesti.

BLE-linkin laatuun vaikuttavat niin 4- kuin 5-polvessa taajuuskaista (2400-2480 MHz), lähetysteho, lähetysolosuhteet eli ympäristö, yhteyden intervalli eli aikaväli, häiriöt, IFS eli datapakettien lähetysten välinen aika sekä pakettien koko.

Testin tuloksista näkyy, miten BLE4-linkit parametrit vaikuttavat suuresti kantamaan ja datanopeuteen. Ulkona linkki ylsi parhaimmillaan 405 metrin päähän ja maksimilähetysteholla dataa saatiin siirtymään 283,5 kilobittiä sekunnissa. BLE5-tekniikalla päästiin high speed -moodissa 65 metrin matkalla lähes megabitin datanopeuteen. Pisimmillään kantamaksi saatiin 8 dBm lähetysteholla 527 metriä. Toisaalta metsässä linkki ylsi parhaimmillaankin vain 95 metriin.

Raportti antaa monella osviittaa siitä, miten BLE-yhteys pitää konfiguroida oman sovelluksen kannalta optimaalisella tavalla. Rutronikin raporttiin voi tutustua yhtiön verkkosivuilla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template