JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saksalaisen Friedrich-Alexander yliopiston (FAU) ja Brandenburgin teknillisen korkeakoulun (BTU) tutkijat ovat kehittäneet menetelmän sydänäänten havaitsemiseksi ja diagnosoimiseksi tutkalla. Valkoisen takin lisäksi stetoskooppi on lääkäreiden tunnusmerkki kaikkialla. Stetoskooppeja käytetään sydämen ja keuhkojen tuottamien äänien diagnostistiikassa.

Akustiset stetoskoopit ovat suhteellisen halpoja. Niitä on käytetty luotettavasti useiden vuosikymmenien ajan, mutta niillä on yksi haitta. Sydämen sivuäänien diagnoosi, kuten sydämen venttiilitoiminnan arviointi, tehdään subjektiivisesti ja riippuu kokeen suorittavan lääkärin kokemuksesta. FAU:n Institute of Electronics Engineeringin (LTE) tutkijoiden kehittämä menettely voi lopulta korvata perinteisen fonokardiologian.

Kuuden portin jatkuvan aallon tutkajärjestelmän avulla tutkijat mittailivat sydämen lyönnin aiheuttamia värinöitä rintakehän iholla. Prosessin aikana tutka-aalto kohdistuu kohteen pintaan ja heijastuu ja kohteen liikkuessa heijastavan aallon vaihe muuttuu. Tästä voidaan sitten laskea liikkeen voimakkuus ja taajuus.

Biolääketieteellinen tutkajärjestelmä voi havaita muutamien mikrometrien liikemuutoksia, mikä on tärkeä edellytys diagnosoida jopa pienimmät poikkeavuudet. Tällaisia ovat vajaatoiminta, ahtaumat tai sydänventtiilit jotka eivät sulkeudu kunnolla.

Tutkijat ovat testanneet menetelmäänsä ja todenneet sen yhtä luotettavaksi kuin vakiintuneet menetelmät.

FAU:n tutkijat ovat optimistisia sen suhteen, että kannettavat tutkajärjestelmät voisivat korvata tavanomaiset stetoskoopit sydämen toiminnan diagnosoimiseksi lähitulevaisuudessa. Tutkan tarjoama merkittävä etu on se, että arvot tallennetaan digitaalisesti, eivät siten ole subjektiivisia, mikä mahdollistaa inhimillisen virheen poissulkemisen poikkeavuuksien johdosta.

Menetelmä mahdollistaa myös kosketuksettomat seurannat, jolloin mittaus voidaan tehdä jo lääkärin odotustilassa. Jatkuvatoimisilla mittauksilla voidaan puolestaan havaita välittömästi potilaan tilassa tapahtuvat muutokset.

Veijo Hänninen
20.8.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template