JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Saksalaisen Friedrich-Alexander yliopiston (FAU) ja Brandenburgin teknillisen korkeakoulun (BTU) tutkijat ovat kehittäneet menetelmän sydänäänten havaitsemiseksi ja diagnosoimiseksi tutkalla. Valkoisen takin lisäksi stetoskooppi on lääkäreiden tunnusmerkki kaikkialla. Stetoskooppeja käytetään sydämen ja keuhkojen tuottamien äänien diagnostistiikassa.

Akustiset stetoskoopit ovat suhteellisen halpoja. Niitä on käytetty luotettavasti useiden vuosikymmenien ajan, mutta niillä on yksi haitta. Sydämen sivuäänien diagnoosi, kuten sydämen venttiilitoiminnan arviointi, tehdään subjektiivisesti ja riippuu kokeen suorittavan lääkärin kokemuksesta. FAU:n Institute of Electronics Engineeringin (LTE) tutkijoiden kehittämä menettely voi lopulta korvata perinteisen fonokardiologian.

Kuuden portin jatkuvan aallon tutkajärjestelmän avulla tutkijat mittailivat sydämen lyönnin aiheuttamia värinöitä rintakehän iholla. Prosessin aikana tutka-aalto kohdistuu kohteen pintaan ja heijastuu ja kohteen liikkuessa heijastavan aallon vaihe muuttuu. Tästä voidaan sitten laskea liikkeen voimakkuus ja taajuus.

Biolääketieteellinen tutkajärjestelmä voi havaita muutamien mikrometrien liikemuutoksia, mikä on tärkeä edellytys diagnosoida jopa pienimmät poikkeavuudet. Tällaisia ovat vajaatoiminta, ahtaumat tai sydänventtiilit jotka eivät sulkeudu kunnolla.

Tutkijat ovat testanneet menetelmäänsä ja todenneet sen yhtä luotettavaksi kuin vakiintuneet menetelmät.

FAU:n tutkijat ovat optimistisia sen suhteen, että kannettavat tutkajärjestelmät voisivat korvata tavanomaiset stetoskoopit sydämen toiminnan diagnosoimiseksi lähitulevaisuudessa. Tutkan tarjoama merkittävä etu on se, että arvot tallennetaan digitaalisesti, eivät siten ole subjektiivisia, mikä mahdollistaa inhimillisen virheen poissulkemisen poikkeavuuksien johdosta.

Menetelmä mahdollistaa myös kosketuksettomat seurannat, jolloin mittaus voidaan tehdä jo lääkärin odotustilassa. Jatkuvatoimisilla mittauksilla voidaan puolestaan havaita välittömästi potilaan tilassa tapahtuvat muutokset.

Veijo Hänninen
20.8.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2