JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litium on suosittu, mutta hankala materiaali akkuihin. Michiganin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään litiumakun, joka varauskapasiteetti on kaksinkertainen nykyakkuihin verrattuna. Kaksi kertaa enemmän virtaa on iso mullistus. Käytännössä se tuplaisi sähköautojen kantaman yhdellä latauksella tai saisi älypuhelimen toimimaan kaksi päivää yhdellä latauksella nykyisen yhden sijaan.

Innovaatio perustuu keraamiseen, kiinteään elektrolyyttiin. Sen ansiosta kennojen kapasiteetti kasvaa ja akusta tulee kestävämpi. Myös litiumakkujen iso ongelma eli oikosulkujen mahdollisuus pienenee.

1980-luvulla seuraavaksi suureksi akkuinnovaatioksi ennustettiin litiummetalliakkua, jossa elektrolyytti olisi nestemäisessä muodossa. Kun akut tahtoivat ladatessa syttyä tuleen, tutkimus suuntautui muihin tekniikoihin ja materiaaleihin.

Elektrodien välillä liikkuvat litiumatomeilla on taipumus muodostaa elektrodien pinnalle ”viiksiä”, jotka ajan mittaa lyhentävät akun elinikää ja voivat jopa sytyttää tulenaran elektrolyytin.

Vuonna 1991 markkinoille tuoduissa litiumioniakuissa litiummetalli korvattiin grafiittianodeilla, jotka absorboivat litiumioenita ja estävät viiksien muodostumisen. Tekniikka oli turvallisempi, mutta sillä oli rajoituksensa. Sen energiatiheys (350 mAh/g) on vain noin kymmenesosa litiummetallin energiatiheydestä.

Nykyään litraan litiumakkua saadaan noin 600 wattitunnin kapasiteetti. Kiinteän elektrolyytin akuissa tiheys kasvaa 1200 wattituntiin litraa kohti. Kun kennon pintaan istutetaan keraaminen kalvo, rakenteesta tulee vakaa ja turvallinen. Testeissä litiummetallin pinta on lämmitetty 1800 Fahrenheitiin eli noin tuhanteen Celsius-asteeseen ilman ongelmia.

Litiummetalliakun voi myös ladata selvästi aiempia vastaavia akkuja nopeammin. Sähköauton akun voi ladata kolmessa tunnissa nykyisen vähintään 20 tunnin sijaan. Latausaika nopeutuu noin 10-kertaiseksi ja on samalla tasolla litiumioniakustojen kanssa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template