JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ultraääniantureita myytiin viime vuonna kahdella miljardilla dollarilla, mutta vuonna 2023 jo kuudella miljardilla, ennustaa anturien markkinoita seuraava tutkimuslaitos Yole Developpement. Mutta miksi juuri nyt? Mitä on tapahtumassa?

Ultraäänellä on takanaan pitkä historia. Puolijohdetekniikkaan perustuvat MEMS-ultraäänianturitkin kehitettiin jo kauan sitten, mutta niiden käyttö ei koskaan lähtenyt toden teolla lentoon.

Nyt tilanne on muuttumassa. Samsungin tuleva GS10-huippumalli hyödyntää ultraääniantureita näytössään. Ne ampuvat ultraäänipurskeita käyttäjän sormenpäähän ja tunnistavat käyttäjän takaisin heijastuvien kuvioiden perusteella. Ja mikä parasta, optisiin antureihin verrattuna ultraääniantureilla on monia etuja puolellaan.

Älypuhelimessa ilmeisin etu tulee siitä, että etukannessa – tai takakannessa, miten vain - ei tarvitse olla optista, kapasitanssin mittaamiseen perustuvaa anturia. Siinä missä ultraääni aiemmin oli käytössä lähinnä lääketieteen kuvantamisessa, älypuhelimen myötä tulee iso rynnistys kulutuselektroniikassa.

Ultraäänianturien ansiosta puhelimen näyttö voi aistia sormen kuviot koko näytön alueella. Kun iPhone poisti näppäimet 10 vuotta sitten, ultraääni poistaa fyysisen anturin laitteiden pinnalta. Näytön alaa voidaan kasvattaa, ja design paranee.

On kaksi päätekniikkaa, jolla ultraäänianturi toteutetaan: PMUT ja CMUT. PMUT-antureissa (Piezoelectric Micromachined Ultrasonic Transducers) piirillä on ohut pietsosähköinen kalvo, jonka liikkeeseen anturin toiminta perustuu. CMUT on uudempi tekniikka, jossa anturi mittaa kalvon kapasitanssia.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
21hreplyretweetfavorite
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
 
 

ny template