JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ultraääniantureita myytiin viime vuonna kahdella miljardilla dollarilla, mutta vuonna 2023 jo kuudella miljardilla, ennustaa anturien markkinoita seuraava tutkimuslaitos Yole Developpement. Mutta miksi juuri nyt? Mitä on tapahtumassa?

Ultraäänellä on takanaan pitkä historia. Puolijohdetekniikkaan perustuvat MEMS-ultraäänianturitkin kehitettiin jo kauan sitten, mutta niiden käyttö ei koskaan lähtenyt toden teolla lentoon.

Nyt tilanne on muuttumassa. Samsungin tuleva GS10-huippumalli hyödyntää ultraääniantureita näytössään. Ne ampuvat ultraäänipurskeita käyttäjän sormenpäähän ja tunnistavat käyttäjän takaisin heijastuvien kuvioiden perusteella. Ja mikä parasta, optisiin antureihin verrattuna ultraääniantureilla on monia etuja puolellaan.

Älypuhelimessa ilmeisin etu tulee siitä, että etukannessa – tai takakannessa, miten vain - ei tarvitse olla optista, kapasitanssin mittaamiseen perustuvaa anturia. Siinä missä ultraääni aiemmin oli käytössä lähinnä lääketieteen kuvantamisessa, älypuhelimen myötä tulee iso rynnistys kulutuselektroniikassa.

Ultraäänianturien ansiosta puhelimen näyttö voi aistia sormen kuviot koko näytön alueella. Kun iPhone poisti näppäimet 10 vuotta sitten, ultraääni poistaa fyysisen anturin laitteiden pinnalta. Näytön alaa voidaan kasvattaa, ja design paranee.

On kaksi päätekniikkaa, jolla ultraäänianturi toteutetaan: PMUT ja CMUT. PMUT-antureissa (Piezoelectric Micromachined Ultrasonic Transducers) piirillä on ohut pietsosähköinen kalvo, jonka liikkeeseen anturin toiminta perustuu. CMUT on uudempi tekniikka, jossa anturi mittaa kalvon kapasitanssia.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template