JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopistossa on tutkittu, miten memristori voi auttaa datan prosessoinnissa erilaisissa laitteissa. Tutkijoiden mukaan kehitetty 32 x 32 -matriisi osoittaa, että tietokoneiden tehonkulutusta voidaan kutistaa sadan kertaluokalla.

Tähän asti piirien suorituskykyä on paranneltu tekemällä niistä nopeampia. Vaikka prosessoreista on näin saatu nopeampia, ne eivät tule kovin tehokkaiksi, koska suorittimen täytyy odottaa, että data menee laskentayksiköön ja tulee sieltä pois.

Memristori sen sijaan on muistin ja resistorin yhdistelmä. Se voidaan ohjelmoida erilaisiin resistanssitiloihin. Dataa siis tallennetaan resistanssin perusteella.

Nykybitit tallentuvat joko ykkösinä tai nollina, mutta memristorissa resistanssi voi olla jatkumo. Tätä voidaan hyödyntää joissakin sovelluksissa, kuten vaikkapa aivojen laskennan matkimisessa. Tämä ei kuitenkaan toimi perinteisessä laskennassa, joka perustuu bittien arvoihin.

Michiganin tietotekniikan professori Wei Lu tiimeineen ratkaisi ongelma digitoimalla memristorin virtalähdöt. Tietty virta-arvo vastasi ykköstä, tietty nollaa. Näitä yksiköitä tiimi kutsui muisti-prosessointiyksiköiksi. Heidän mukaansa niitä voisi hyödyntää erityisesti koneoppimisen ja tekoälyn algoritmien laskennassa.

Uudet memristoriprosessorit sopivat hyvin tehtäviin, jotka voidaan laskea matriisissa. Yksinkertaisimmat matemaattiset matriisit voidaan mapata suoraan memristorin matriisiin. Etuna tästä on se, että kertolasku ja summa saadaan yhdellä askeleella. Tämä perustuu suoraan fysiikan lakeihin.

Teoriaa testattiin Wen Lun johdolla rakennetulla 32x32 memristorin testipiirillä. Lun mukaan tällainen lohko olisi vain osa tulevaisuuden järjestelmää.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template