JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopistossa on tutkittu, miten memristori voi auttaa datan prosessoinnissa erilaisissa laitteissa. Tutkijoiden mukaan kehitetty 32 x 32 -matriisi osoittaa, että tietokoneiden tehonkulutusta voidaan kutistaa sadan kertaluokalla.

Tähän asti piirien suorituskykyä on paranneltu tekemällä niistä nopeampia. Vaikka prosessoreista on näin saatu nopeampia, ne eivät tule kovin tehokkaiksi, koska suorittimen täytyy odottaa, että data menee laskentayksiköön ja tulee sieltä pois.

Memristori sen sijaan on muistin ja resistorin yhdistelmä. Se voidaan ohjelmoida erilaisiin resistanssitiloihin. Dataa siis tallennetaan resistanssin perusteella.

Nykybitit tallentuvat joko ykkösinä tai nollina, mutta memristorissa resistanssi voi olla jatkumo. Tätä voidaan hyödyntää joissakin sovelluksissa, kuten vaikkapa aivojen laskennan matkimisessa. Tämä ei kuitenkaan toimi perinteisessä laskennassa, joka perustuu bittien arvoihin.

Michiganin tietotekniikan professori Wei Lu tiimeineen ratkaisi ongelma digitoimalla memristorin virtalähdöt. Tietty virta-arvo vastasi ykköstä, tietty nollaa. Näitä yksiköitä tiimi kutsui muisti-prosessointiyksiköiksi. Heidän mukaansa niitä voisi hyödyntää erityisesti koneoppimisen ja tekoälyn algoritmien laskennassa.

Uudet memristoriprosessorit sopivat hyvin tehtäviin, jotka voidaan laskea matriisissa. Yksinkertaisimmat matemaattiset matriisit voidaan mapata suoraan memristorin matriisiin. Etuna tästä on se, että kertolasku ja summa saadaan yhdellä askeleella. Tämä perustuu suoraan fysiikan lakeihin.

Teoriaa testattiin Wen Lun johdolla rakennetulla 32x32 memristorin testipiirillä. Lun mukaan tällainen lohko olisi vain osa tulevaisuuden järjestelmää.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
21hreplyretweetfavorite
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
 
 

ny template