JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Albertan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla dataa voidaan tallentaa 1000 kertaa nykyisiä kiintolevyjä tiheämmin. Tekniikan avulla yhdelle neliötuumalle sopii dataa 138 teratavun verran.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että kaikki iTunes-kaupassa olevat musiikkikappaleet voitaisiin tallentaa neljännesdollarin kolikon kokoiselle alueelle. Siis 45 miljoonaa musiikkikappaletta.

Ultratiheä tallennus onnistuu, kun bittejä tallennetaan atomitasolla. tallennuslaite valmistettiin samalla tavalla kuin atomitason mikropiirejä valmistetaan. Ideana on päästä nopeasti asettamaan ja korvaamaan yksittäisiä vetyatomeja.

Tähän asti atomitason tallennuslaitteet ovat toimineet vakaasti vain erittäin alhaisissa lämpötiloissa. Albertan tutkijoiden kehittämä muisti toimii huoneenlämpötilassa ja kestää hyvin normaalia käyttöä.

Fyysikko Rochal Achalin mukaan heidän kehittämänsä atomimuisti toimii paljon huoneenlämpötilaa korkeammissa lämpötiloissa ja on tarkka. Ensi vaiheessa tekniikalla on välittömiä seurauksia datan arkistoinnissa. Seuraavaksi tarkoitus on nopeuttaa muistin luku- ja kirjoitusnopeutta, mikä avaa käyttöä myös vaikkapa kulutuselektroniikassa.

Demonstroidakseen muistiaan Achal tiimeineen koodasi aakkoset tekniikan mahdollistamalla tiheydellä. Tiheys vastaa sitä, että yhdelle riivinjyvälle kirjoitetaan 350 000 kirjainta.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template