JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mikropiireistä saataisiin nykyistä paljon nopeampia, kun sähköiset signaalit korvattaisiin optisilla, siis valolla. Valo on kuitenkin piirin sisällä iso ongelma, se tahtoo vuotaa ja siroutua ympäriinsä. Amerikkalaisen Purduen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet metamateriaalin, joka ratkaisee ongelman.

Purduen tutkijoiden kehittämä ratkaisu on optiset johtimet ympäröivä verhousmateriaali. Sen ansiosta signaali pysyy tiukasti aalto-ohjaimessa (waveguide), vaikka johto kiemurtelisi tiukissa mutkissa. Aiemmin signaali on näissä kohdin hajautunut, jolloin bittejä katoaa.

Professori Zubin Jacobin mukaan tutkijoiden tavoitteena on, että bitit kulkevat optisessa linkissä tiukoissakin mutkissa ilman, että energiaa häviää lämpönä. Purduen tutkijoiden kehittämä materiaali on anisotrooppinen, ts. valo voi sen sisällä kulkea eri nopeuksilla eri suuntiin.

Tämän ansiosta tutkijat pystyivät kontrolloimaan valon vuotamista viereisiin aalto-ohjaimiin. Tämän ansiosta signaalit eivät ”ylikuulu” eivätkä bitit sekoitu.

Tutkijoiden mukaan ultraohuen metamateriaalien läpi vuotaa vain erittäin vähän valoa. Tämä tekee optisesta linkistä riittävän luotettavan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template